blog

Geen stroom, 
geen omzet

De winkel

Geen stroom, 
geen omzet

Patsboem. Meteen viel alles uit. Ik was eigenlijk opgelucht dat ook bij de buren alles donker was, en op straat stonden veel mensen stil te kijken. Zaterdagochtend rond half twaalf, het is gebeurd: een stroomstoring in het hele dorp en omgeving.

Onze elektrische deur stond nog open gelukkig, maar verder was het een ramp! De gesneden halfjes die er nog lagen waren zo uitverkocht en ik vreesde voor mijn gebak. Ook de bakkerijvoorraden liepen gevaar en zelfs de telefoons, inclusief GSM, werkten niet! Geen gesneden brood, geen kassa (dan ben je blij met je prijskaartjes!) en gebak dat langzaam opwarmt…

We werden even teruggeworpen in de tijd. De tijd waarin alle kassiers moesten hoofdrekenen en iedereen het brood nog zelf sneed. Sinds die middag heb ik geleerd om een draaiboek paraat te hebben bij een stroomstoring. Het zet je ook aan ’t denken: geen stroom, geen omzet! De twee grote supermarkten naast ons sloten hun deuren direct en dat heeft gevolgen. Binnen een half uur was de parkeerplaats van 75 plaatsen nagenoeg leeg en kwamen alleen nog onwetende klanten de winkel binnen lopen.

Uiteindelijk duurde de storing ‘maar’ een kleine twee uur, maar dat weet je op dat moment niet. En gelukkig had ik niet alle winkeldames naar huis gestuurd, zoals mijn buurman (supermarkt). Al met al moet je er het beste van maken en je komt erachter hoe vindingrijk je kan zijn.

Van vele onzichtbare dingen ben je het nut pas bewust als je ze moet missen. Dat hebben we helaas nu ondervonden… ik hoop dat het lang duurt voordat een volgende storing zich aandient, want we zijn totaal afhankelijk van elektriciteit. Dus mijn advies: zorg voor een plan B als ’t zover is!

Reageer op dit artikel