blog

Flinke kluif door nieuwe regels

De winkel

Flinke kluif door nieuwe regels

Consumenten worden steeds mondiger en willen weten wat ze eten. Ze willen weten hoeveel calorieën er in een product zitten, of in een product voedingsstoffen zitten die allergische reacties kunnen veroorzaken. En die gegevens wil de klant ook kunnen controleren.

De overheid heeft deze ontwikkeling vertaald in nieuwe regels en wetten en daar krijgt ook de bakkersbranche direct mee te maken. ‘Brussel’ heeft bepaald dat medio december ook alle voorverpakte levensmiddelen van een etiket moeten worden voorzien. Op dat etiket moet duidelijk leesbare informatie komen over de energiewaarde en de hoeveelheid vet, verzadigde vetten, koolhydraten, suiker, eiwitten en zout.

Daarnaast moet over zowel voorverpakte als niet-voorverpakte producten de allergenen informatie worden gegeven. Bij voorverpakt dus via het etiket, bij niet-voorverpakte producten moet de informatie in de winkel beschikbaar zijn.

Voedingswaarde informatie behoeft voor ambachtelijke geproduceerde waren, die in eigen winkels worden verkocht, niet te worden gegeven (tenzij dat noodzakelijk is vanwege het gebruik van voedings- of gezondheidsclaims). Het verstrekken van voedingswaarde informatie bij levering aan derden of via webshops wordt pas vanaf 13 december 2016 verplicht. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat afnemers al eerder om deze informatie verzoeken. Is dat het geval – of wil men vrijwillig de voedingswaarde gaan vermelden op het etiket van voorverpakte producten die in eigen winkels worden verkocht –  moet die informatie al vanaf 13 december 2014 aan de nieuwe regels voldoen.

Dat betekent een forse administratieve kluif voor alle (banket)bakkers, die netto niets aan extra omzet oplevert. Een goede recepturenadministratie is daardoor echt onontbeerlijk. Kennis van het gebruik van allergenen, componenten waar mensen allergisch op kunnen reageren, is een absolute vereiste. En ook het winkelpersoneel dient de klant actief te informeren. Het is dus zaak uw personeel goed en tijdig in deze verandering mee te nemen.


Een bakker wil bakken. Met zijn product bezig zijn. Maar de nieuwe regelgeving brengt veel extra werk met zich mee. Daar kunt u zich maar het best tijdig op voorbereiden.

Maar als het goed is, bent u natuurlijk al lang aan de slag. Bezoekt u websites en (speciaal belegde) regiobijeenkomsten van branche-organisaties om u goed te laten informeren. En u leest het vakblad Bakkerswereld. Want een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Reageer op dit artikel