nieuws

Ambachtsbakker Wim Blom bakt met uitsluitend Nederlandse tarwe

De bakkerij 1864

Ambachtsbakker Wim Blom bakt met uitsluitend Nederlandse tarwe
Foto: Ambachtsbakker

Ambachtsbakker Wim Blom – met winkels in Zwolle, Hattem en Hasselt – bakt brood van uitsluitend Nederlandse tarwe. Daarmee is de bakkerij, volgens Blom, de eerste in Nederland. Wim Blom: ‘Ons meel is direct herleidbaar naar de Nederlandse akkerbouwer. Waarom tarwe van ver weg gebruiken als je ook het heerlijkste Hollandse brood kunt bakken?’ Op 1 maart opent een nieuwe bakkerswinkel van Wim Blom, in een opgefriste huisstijl, aan de Pijmanstraat in winkelcentrum Zwolle-Zuid.

Al het brood van Ambachtsbakker Wim Blom is vanaf nu direct herleidbaar naar de Nederlandse akkerbouwers die het graan aan de molenaar leveren. Voorheen was onbekend waar de tarwe voor het meel vandaan kwam. Dat kon bijvoorbeeld zo maar een mix zijn van tarwe uit Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. De keuze voor Nederlandse tarwe is door Wim Blom heel bewust gemaakt. ‘We staan als bakkerij voor de kwaliteit van onze grondstoffen en producten. Als we écht lekker Nederlands brood kunnen bakken, waarom zouden we dan tarwemeel uit een onbekende mix van ver weg gebruiken? Een heerlijk Nederlands bakproduct, met tarwe uit eigen land. Dat is niet alleen veel sympathieker, maar ook direct herleidbaar en veel duurzamer.’

Vakmanschap

Wie denkt dat er straks een groot smaakverschil op gaat treden, heeft het mis. De fijnproever bemerkt wellicht een iets vollere smaak, aldus Wim Blom. Vaste klanten van Blom hadden het verschil echter reeds moeten proeven, want de laatste maanden werd het brood reeds gebakken met uitsluitend Nederlandse tarwe. ‘Voor een een soepele overgang, zijn we al een half jaar geleden begonnen om – samen met de meelleverancier Koopmans – ons eigen te maken met het Hollandse meel. Het meel van Nederlandse tarwe is iets minder consistent van aard en vergt daardoor meer vakmanschap tijdens het bakproces. De hoeveelheid water die je toevoegt, de kneedtijd en het rijzen moet je optimaliseren voor het lekkerste, écht Hollandse brood. Als bakker moet je meer sturen, maar dat is tegelijkertijd de uitdaging!’

Nieuwe winkel

Aan de Pijmanstraat 11 in het winkelcentrum van Zwolle-Zuid opent op 1 maart de nieuwste winkel van Ambachtsbakker Wim Blom. De opening gaat samen met een nieuwe huisstijl voor alle winkels en vele acties. Wim Blom heeft met deze nieuwe vestiging in totaal zes bakkerswinkels. Vier in Zwolle en winkels in Hattem en Hasselt. In Hasselt is ook de bakkerij gevestigd, waar dagelijks het verse brood, banket en lekkernijen gemaakt worden. Met zes eigen bussen worden de ambachtelijke producten elke ochtend vroeg gedistribueerd naar de eigen winkels en vaste afnemers. Daaronder bevinden zich verzorgingshuizen, ziekenhuizen (waaronder Isala), supermarkten en bedrijfskantines in de weidse regio rondom Zwolle.

Familiebedrijf

Het bakkersvak wordt in de familie Blom van generatie op generatie overgedragen. Al meer dan 100 jaar. Wim’s grootvader Piet begon het bedrijf in Genemuiden. Nog steeds is opa Piet’s Roomboter Speculaasbrok één van de specialiteiten. Ook de zoons van Wim Blom – Kevin en Patrick – zijn reeds lang actief in de onderneming en staan klaar om het spreekwoordelijke stokje over te nemen. Groei van het bedrijf is van belang voor het ondernemerschap, maar zeker niet zaligmakend. ‘We hebben de schaal voor een breed aanbod en om snel op de vraag van de klant in te spelen. De ambachtelijke, traditionele werkwijze staat echter voorop. We willen nadrukkelijk geen industriële bakker zijn. Zo hantereren we in onze bakkerij nog gewoon een tweedelig rijsproces van 3,5 uur. Dat heeft een lekker brood nodig. Dat geeft de smaak en de structuur. Ook aan ons Hollandse brood.’

Hollandse heerlijkheden

Ambachtsbakker Wim Blom introduceert voor de gelegenheid een zestal nieuwe en verbeterde producten die elk een eigen, lokale smaak hebben. Gemaakt met gebruik van de 100 procent Nederlandse tarwe. Opa Piet’s Brok, Suols Brood (licht of donker desembrood), IJsselstoet (desembrood), Zwets volkoren, lekkere Blommetje-broodjes gevuld met rozijnen en hazelnoten en Volkoren Sultana’s.

Lees ook: Bakkerijleerlingen Scalda College testen Zeeuws Vlegelmeel

Reageer op dit artikel