nieuws

Kaak: ‘Inspelen op vraag naar moeilijke producten’

De bakkerij 2015

Kaak Group heeft officieel haar huisvesting in Nieuwkuijk geopend. Hier is ook het Kaak Group Technology Center (KGTC) gevestigd. In dit centrum worden de nieuwste technologieën getoond, demo’s verzorgd en kunnen klanten nieuwe producten ontwikkelen.

Kaak: ‘Inspelen op vraag naar moeilijke producten’
Foto: Fotopersburo Bert Jansen

Dit pand is de nieuwe thuisbasis van Benier en DrieM, met kantoren en een hypermoderne productiesite op een grondoppervlakte van 2,7 hectare. De nieuwbouw bedraagt 15.500 vierkante meter en er zijn voldoende uitbreidingsmogelijkheden. Momenteel zijn er 180 personeelsleden werkzaam, met de mogelijkheid tot groei naar circa 250 medewerkers.

‘We wilden een grote proefbakkerij’

‘We waren uit ons jasje gegroeid in Den Bosch, en nieuwbouw was voor ons de beste optie met het oog op eventuele uitbreiding in de toekomst’, vertelt Erik van Opstal, algemeen directeur van Benier, over de reden van de bouw van het nieuwe bedrijfspand. ‘Bovendien wilden we graag een grote proefbakkerij realiseren voor de complete Kaak Group: het Kaak Group Technology Center (KGTC). In ons voormalige pand in Den Bosch hadden we al een proefbakkerij, maar deze was slechts één derde van de oppervlakte van het nieuwe KGTC. De mogelijkheden zijn nu dus veel groter geworden.’

Het nieuwe Technology Center heeft een zeer uitgebreid aanbod aan testapparatuur. ‘Alle apparatuur van al onze bedrijven is hier op ware grootte te vinden’, licht Van Opstal toe. ‘Zo staan er bijvoorbeeld twee deegopmakers, één voor baguette en één voor busbroden en vrijgeschoten broden. Ook is er een uitgebreide lijn van DrieM te vinden met allerlei opties, staan er drie verschillende ovens, een remrijskast, een shockvriezer en diverse koel- en vriescellen.’

‘Hier worden de nieuwste technologieën getoond’

In deze proefbakkerij worden de nieuwste technologieën getoond, zodat Kaak Group samen met de klant tot het meest optimale resultaat kan komen. ‘We verzorgen hier demo’s en testen, maar bieden klanten ook de mogelijkheid om in ons Technology Center producten te ontwikkelen. Het gaat onze klanten niet om het RVS, maar om de producten, die ze met de machines kunnen maken. Het is het eindresultaat dat telt.’

Daarom is het heel belangrijk om samen met de klanten de apparatuur te testen om tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen. ‘We vragen hen duidelijk aan te geven wat ze willen en hoe de producten eruit moeten komen te zien. Aan de hand daarvan bekijken we welke machines het beste daarbij aansluiten.’ Het Technology Center is inmiddels volop in gebruik en klanten hebben volgens Van Opstal zeer positief gereageerd. ‘Ze vinden het nieuwe centrum heel indrukwekkend.’

Baguettes zijn hot

De Kaak Group, waarvan Benier en DrieM onderdeel zijn, maakt in diverse landen over de hele wereld een vrij hevige groei door, benadrukt de algemeen directeur. ‘Dat komt vooral door de specialistische apparatuur die we aanbieden.’ Ter illustratie noemt hij de productie van baguettes.

‘Baguettes zijn hot. Er komt steeds meer vraag naar beter smakende baguettes, die er tevens mooi uitzien, maar die dezelfde productiekosten hebben als de conventionele afbak-stokbroden die tegen een zeer lage prijs voorverpakt in de supermarkten liggen. De consument vraagt steeds meer toegevoegde waarde. Daardoor zien we een duidelijke tendens naar gecompliceerde producten met meer smaak.’

‘We hebben een oplossing voor de verwerking van plakkerige, vloeibare degen’

Dit soort producten vraagt volgens Van Opstal bijvoorbeeld om een tussenrijs, een langere voorrijs, of vloeibare voordegen. ‘Wij zorgen ervoor dat het deeg mooi verwerkt kan worden op onze lijnen. Ook voor een goede verwerking van de plakkerige, vloeibare degen hebben we een oplossing gevonden. In ons Technology Center kunnen we deze oplossingen uitgebreid aan de klant laten zien en daarom is het centrum zo belangrijk. Zo kunnen ze zelf ervaren wat bijvoorbeeld het effect is van een langere voorrijs.’

Het maken van baguettes zal komend jaar ook aan bod komen tijdens productgerelateerde themaworkshops, die ook in het KGTC worden georganiseerd.

Primeur tijdens de opening

Tijdens de officiële opening van de nieuwbouw, die 17 november plaatsvond, kregen belangstellenden de primeur om een eerste kijkje in de keuken van het bedrijf én van het KGTC te nemen, waarbij ook enkele live demo’s werden verzorgd op lijnen van Benier en DrieM. De opening trok een kleine 300 belangstellenden. Een dag later vond een open dag plaats, waarvoor het personeel bezoekers kon uitnodigen. Deze open dag is door zo’n 1200 mensen bezocht. 

 

 

Reageer op dit artikel