nieuws

Olieboldoseermachine schroeft productie fors omhoog

De bakkerij

Olieboldoseermachine schroeft productie fors omhoog
De olieboldoseermachine kan zestig oliebollen per minuut 'inschieten'. Foto's: Anne van der Woude

Oliebollen, appelbeignets, krentenbollen, sneeuwbollen en kwarkini’s. Ze liggen elk jaar vanaf half november in de oliebollenkraam van Ambachtsbakker Siesling in Franeker. De afgelopen jaren heeft eigenaar en brood- en banketbakker Bernard Siesling flink geïnvesteerd in de productie van de lekkernijen. Een olieboldoseermachine prijkt in een speciaal voor de oliebol aangekocht pand.

Eind jaren tachtig stond Siesling in de kou te bakken, vlak voor de winkel, in een kraam. De mensen vonden het mooi en roken de oliebollen al van verre, maar ideaal was het natuurlijk niet. ‘De lage temperaturen buiten waren niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Daarom verhuisden we na een paar jaar naar binnen, naar het hart van de bakkerij’, legt hij uit.

‘Ieder jaar creëerden we ruimte voor de beslagkommen en de grote frituur.’ Samen met zijn vaste werknemer Jan Triemstra ‘schepte’ Siesling oliebollen met een ijslepel. Met blaren in de handen, dat wel.

Olieboldoseermachine

De Franeker ondernemer zag de oliebollen over de toonbank vliegen en besloot: dit kan beter en sneller. Zeven jaar geleden schafte hij daarom een olieboldoseermachine van V-Technology uit Sneek aan. ‘Daarmee verbeterden we de kwaliteit van de Oud en Nieuw-lekkernij en schroefden we de productiviteit enorm omhoog.’

Bernard Siesling: 'In de laatste twee dagen van het jaar verkopen we zo'n 3350 appelbeignets en 25.000 oliebollen.'

Bernard Siesling: ‘In de laatste twee dagen van het jaar verkopen we zo’n 3350 appelbeignets en 25.000 oliebollen.’

De enkelkops machine – volgens Siesling dé Mercedes onder de olieboldoseermachines – kan handmatig ingesteld worden en schiet desgewenst zestig oliebollen per minuut de frituurbak met 100 liter olie in. In de kuip van de doseermachine gaat zo’n 16 kilo beslag, waaruit een kleine vijfhonderd oliebollen gemaakt kunnen worden.
Omdat de oliebollenproductie nogal wat ruimte in de bakkerij opeiste, zocht Siesling naar een oplossing. Vorig jaar deed zich de gelegenheid voor om het pand achter de bakkerij te kopen. De bakker liet deze kans uiteraard niet voorbij gaan. De benedenruimte van zo’n 40 vierkante meter bouwde hij om voor het jaarlijkse oliebollenfestijn. De bovenverdieping verhuurt hij sindsdien als appartement.

Topdrukte

Siesling en Triemstra zijn een geolied team. Ze volgden samen heel wat trainingen en frituursessies en bakken de oliebollen al jaren gezamenlijk aan het einde van het jaar. Vanaf de sinterklaasintocht half november prijkt een opvallende kraam voor het bakkerspand aan de Voorstraat.

De dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw is de topdrukte, met als hoogtepunt de laatste twee dagen van het jaar. ‘In die twee dagen verkopen we onder andere zo’n 3350 appelbeignets en 25.000 oliebollen’,weet broodbakker Triemstra. Siesling vult hem aan: ‘We kunnen die aantallen net behappen. Als de vraag nog groter wordt, hebben we een extra machine nodig.’

Naast de stand vóór de winkel liggen de oliebollen van Siesling ook in een kraam bij de Albert Heijn in de stad. ‘Een prachtige plek om onze producten te verkopen. Albert Heijn krijgt een vooraf afgesproken percentage van de omzet en wij zijn waar veel mensen komen. Een win-winsituatie wat mij betreft’, vertelt Siesling. ‘Bakkers geven vaak af op supermarkten, maar ik maak er gebruik van. Zo kan het ook.’

Poedersuiker

Jan Triemstra (l) en Bernard Siesling zijn samen een geolied team.

Jan Triemstra (l) en Bernard Siesling zijn samen een geolied team.

Triemstra en Siesling werken met grondstoffen van Zeelandia en houden de kwaliteit altijd scherp in de gaten. ‘Wijvinden dat de mixen van Zeelandia het mooiste en lekkerste resultaat leveren. Ook voor het bereiden van de kwarkini’s. Deze kleinere bol met onder meer kwark en bakpoeder als ingrediënten is erg geliefd bij het publiek. We verkopen er met gemak 10.000 stuks van .’ De kwarkini’s worden in tegenstelling tot de oliebol verkocht met een mix van poeder- en basterdsuiker.

Over poedersuiker gesproken, daarvan gaan er waarschijnlijk heel wat kilo’s doorheen. Siesling lacht: ‘Kilo’s? Zeg maar gerust balen!’ De poedersuiker is niet aan te slepen. Om de consument echter nog beter te bedienen, wil Siesling de poedersuiker in het vervolg misschien wel in zakjes meegeven. ‘We merken dat de consument de poedersuiker steeds minder vaak los in de zak over de oliebollen wil hebben. Ik snap dat ook wel, dus ik wil daar wel iets mee gaan doen.’

Jaar afsluiten

Of de twee na de slopende feestdagen in december zelf nog een oliebol lusten, is duidelijk. ‘Jazeker’, zegt Triemstra.’Wij vinden ze heerlijk. Dat moet ook wel, want we proeven en checken ze gedurende de hele productieperiode.’ Rond 19.00 uur op zaterdag 31 december van dit jaar zit de oliebollendrukte er voor het tweetal en de andere medewerkers weer op. ‘Met een pilsje in de hand en een schaal met kaas en worst sluiten we het jaar af met het hele team. Ieder jaar weer een prachtig moment, omdat we de klus met z’n allen hebben geklaard.’

Reageer op dit artikel