nieuws

BoulangerieTeam neemt proefbakkerij bij Spronk in gebruik

De bakkerij 388

Super trots is hij, Johan van Maanen, voorzitter van het BoulangerieTeam. Samen met de broers Harm en Arno Spronk opende hij dinsdagavond de nieuwe proefbakkerij in Andelst.

BoulangerieTeam neemt proefbakkerij bij Spronk in gebruik
De leden van het BoulangerieTeam hebben de nieuwe proefbakkerij bij Spronk in Andelst in gebruik genomen. Foto: Koos Groenewold

‘Dit is een plek waar het voelt als thuiskomen. De bezieling en de passie die de familie Spronk heeft, straalt ook op het BoulangerieTeam af. In deze ruimte kunnen wij werken aan verbetering en kampioenen afleveren.’

Hoewel Spronk Bakkerijmachines en het BoulangerieTeam (BT) al een lange historie hebben, kwam het vorig jaar tot een hele hechte samenwerking. De proefbakkerij in Maarsen kon door het team niet langer worden gebruikt. Coach Hans Som vroeg Harm Spronk of hij wat spullen mocht opslaan totdat een nieuwe ruimte gevonden zou zijn. Spronk hoefde niet lang na te denken en nodigde het team uit een ruimte aan de Industrieweg in het Betuwse Andelst in te richten als bakkerij.

Passen en meten

In september vorig jaar begon Spronk met de verbouwing. Hij had tot december de tijd om de ruimte af te krijgen, omdat vanaf januari geoefend moest worden voor de wedstrijden. Er werd gestuckt, betegeld, geschilderd en een nieuwe pui met openslaande deuren geplaatst. In het begin van dit jaar werden de eerste charges gedaan. ‘Het was passen en meten en we kwamen natuurlijk van alles tegen’, herinnert Spronk zich.

Nadat de wedstrijden achter de rug waren, kon in april verder worden gegaan met de inrichting van de nieuwe trainingsruimte. Er werd een nieuwe Wachtel-oven geplaatst, voorzien van de nieuwste besturingstechnieken. En er kwamen onder andere een nieuwe Gram diepvries, koelkast en Merand diviseuse. ‘De ruimte is nu een prima simulatie van een wedstrijdbox’, zegt Van Maanen. ‘We zijn de familie heel dankbaar dat we deze mogelijkheid krijgen.’

Bakkersvak

Het mes snijdt met de samenwerking aan meerdere kanten. Zowel Spronk als het BoulangerieTeam kunnen elkaar versterken. Dat die samenwerking vruchten afwerpt, was al duidelijk op de Bakkersvak, die in maart van dit jaar werd gehouden. ‘Samen met Hans Som en Daan Hesseling hebben we daar echt een prachtig theater neergezet. Onze klanten hebben het er nog over’, zegt Harm Spronk.

‘Het BoulangerieTeam focust op kwaliteit en bevindt zich op een level waarop ook wij ons willen begeven. Doordat zij met allerlei methodes bezig zijn, leren wij ook wat het ambacht nodig heeft. Wij krijgen zo beter zicht op de behoeftes in de markt. Zij hebben het gebruiksgemak, wij zorgen voor de kennis. Het is voor mijn broer en mij belangrijk dat we verder kunnen in de toekomst en met deze samenwerking is dat een mooie stap in de goede richting.’

Reageer op dit artikel