nieuws

Vette materie: Bakkerswereld zoomt in op boter en margarine

De bakkerij 208

Boter en margarine zijn belangrijke grondstoffen voor de bakker. Boter is al zo oud als de landbouw. Margarine dateert ‘pas’ vanaf 1871. In Bakkerswereld 5, die 13 mei verschijnt, duiken we diep in deze vette materie. Nu alvast een tipje van de sluier.

Vette materie: Bakkerswereld zoomt in op boter en margarine

Roomboter is van room gemaakte boter. Room wil zeggen: het vette gedeelte van de melk.
Op de boerderij liet men de melk staan in vlakke pannen, tot de room boven kwam drijven; deze werd afgeschept en – inmiddels in lichtzure staat – gekarnd tot boter. Als de klont zich gevormd had, werd deze, al dan niet met zout, gekneed. De vloeistof die overbleef was de karnemelk.

De eerste margarine was een mengsel van rundvet, afgeroomde melk en emulgator (destijds snippers van koeienuiers). Andere dierlijke bronnen van vet waren: walvistraan, varkensvet. Na de uitvinding van de harding van vloeibare plantaardige vetten met behulp van waterstof, in 1902, door Wilhelm Normann, werd ‘kunstboter’ meer en meer van palm-, zonnebloem-, raapzaad- en koolzaadolie en later van mais- en sojaolie gemaakt.

Keuze
In Bakkerswereld 5 gaan we in op de geschiedenis, wetenschap en praktijk van roomboter en margarine. Tevens komen de voor- en nadelen van beide producten aan bod. Meerdere bakkers vertellen over hun keuze voor roomboter, dan wel margarine.

Reageer op dit artikel