nieuws

Eerste oogst lokaal geteelde spelt voor brood Schuiteman

De bakkerij

Eerste oogst lokaal geteelde spelt voor brood Schuiteman
Eigenaar Sander van den Topvan Bbakkerij Schuiteman: 'Super blij!' Foto: archief Bakkerswereld

Begin augustus is de eerste vier hectare speltgraan geoogst en in big bags opgeslagen, voor brood bestemd voor Bakkerij Schuiteman in Garderen. Het graan versterft gedurende enige weken zodat de molenaar in Vragender het spelt kan pellen en malen. Dankzij het oogsten, malen en bakken in eigen beheer is Schuiteman vermoedelijk een van de eerste bakkers die de productie in één gesloten keten realiseert; van boer en molenaar, tot het bakken van vers brood. De bakker kan het verschil maken doordat het speltmeel voor 100% is gemaakt van lokaal geteelde spelt.

‘Dat is de moeder van alle graansoorten’, zegt Sander van den Top, eigenaar en broodbakker van Bakkerij Schuiteman. Het graan is afkomstig van een veld uit Schaarsbergen dat in de luwte van de Veluwse bossen is gesitueerd.

Spelt

De bakker springt over zijn eigen schaduw heen door meer uit de graankorrel te halen dan bij andere graanproducten mogelijk is. Bij de graansoort Spelt blijven tijdens het malen de voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, koolhydraten en eiwitten behouden. De koolhydraten worden omgezet in zogenaamde langzame suikers. Deze geven geleidelijke energie aan het lichaam, waardoor de bloedsuikerspiegel van de consument van dit brood op peil blijft. Daarom past Speltbrood uitstekend in een koolhydraatarm dieet, dat vaak aan diabetici wordt voorgeschreven. Speltbrood is er echter voor iedere consument die van lekker en gezond brood houdt.

In de winkel

Schuiteman heeft diverse broodsoorten voor de klant in petto. Vanaf begin oktober zijn de Spelt-broodsoorten verkrijgbaar in de winkels in Garderen en Voorthuizen.

Reageer op dit artikel