fotoreportage

VABA-demo banket en fijn gebak door Geert Jonckheere

De bakkerij 172

VABA-demo banket en fijn gebak door Geert Jonckheere
Foto's: Ter Groener Poorte

Geert Jockheere gaf op dinsdag 26 februari een unieke demo rond ambachtelijke broodtrends. De demo in bakkerijschool Ter Groene Poorte in Brugge trok veel bezoekers uit zowel België als Nederland.

‘We zijn verrast door de grote opkomst’, vertelt Jonckheere. ‘Een VABA-demo banket en fijn gebak lokt altijd massa’s volk, maar rond brood/desems is dit anders. En eerlijk, er was zoveel vraag naar deze demo dat we nog drie zalen had kunnen vullen. Dus er is nog een lange wachtlijst van genodigden.’

Wapenen tegen de supermarkten

Jonckheere vervolgt zijn betoog: ‘Dat is het bewijs dat het thema leeft. Het was nog nooit zo boeiend geweest om brood te maken als vandaag. Nu vanwaar is deze trend? Omdat we ons moeten wapenen tegen de supermarkten. Als ik hun assortiment bekijk, besef je dat de warme bakker met een groot probleem zit. Hoe kunnen we ons onderscheiden? We moeten beginnen samenwerken en meer naar de maatschappij luisteren. Daarom kent de bakker een nieuwe trend om te werken met open werkplaatsen en te tonen hoe mooi ons vak wel is. Ik ben verwonderd over hoeveel bakkerijen hun werkplaats open trekken naar de klanten toe. Waarom is dat nu zo belangrijk? Omdat je jouw klanten kan laten zien dat je ambachtelijk werkt. De klanten weten wie je bent en zien welk werk je verricht. Dat jij de beste croissants maakt die er zijn en niet hetzelfde verkoopt als in de supermarkt. De mensen houden van de beleving rond het ambachtelijk werken. Daar kunnen wij als bakkers van profiteren!’

Klanten kiezen voor smaak

‘Klanten eten veel bewuster en kiezen tegenwoordig voor smaak. Daarom is desem terug in opmars. We zoeken voortdurend grondstoffen en creaties om het brood een opwaardering te geven. Smaken, texturen en ook het gezondheidsprincipe komt meer en meer aan de macht. Klanten eten meer bewust en hebben veel meer keuze dan vroeger. Het blijft steeds investeren om mee te zijn met de nieuwste technieken. Mijn passie zal ervoor zorgen dat ik blijft strijden voor de opwaardering van ‘ons dagelijks brood’.’

Alternatieve granen

In deze demo kwamen enkele granen aan bod zoals eenkoorn, emmer, spelt, durum en rogge. Waarom zijn deze zo populair? ‘Mensen zien deze granen als superfood. Ze hebben een authenticiteit en daar zijn we fier op. Bovendien bevatten ze minder toxische gluten, wat dé oorzaak is dat steeds meer mensen een glutenintolerantie hebben. Het gebruik van oergranen heeft een marktaandeel van amper 1 procent. Hier ligt dus nog een hele markt open. Brood is voeding geworden, waar smaak en gezondheid de belangrijkste factoren zijn. En laat u niets wijs maken: brood is gezond! Hoe meer vezels, hoe beter. Dat is logisch. Maar speltbrood of desembrood is niet gezonder als gewoon brood. Het is wél beter voor de spijsvertering in het algemeen, maar dat is voor iedereen anders. Desembrood heeft wel nog tal van andere voordelen: een speciale krokante korst, een mooie kruimstructuur, een langere houdbaarheid van je brood en het feit dat je een uniek brood aan je klanten kan aanbieden door je eigen desems te bereiden. Ik hoop met deze demonstratie de bakkers weer wat zuurstof te geven om opnieuw aan de slag te gaan en te experimenteren met nieuwe vormen en smaken.’

Foto's

Reageer op dit artikel