blog

Kan dat niet anders?

De bakkerij 532

Wij hebben weer een wisseling gehad van stagiaires en de vraag is altijd: wie krijgen we terug. We kunnen standaard twee stagiaires gebruiken, die dan ook de maximale aandacht kunnen krijgen. Over het algemeen zijn deze plekken altijd vol en moeten wij meerdere stagiaires vertellen dat er geen plaats meer is.

Kan dat niet anders?
Arend Kisteman

Vaak weet je bij kennismaking wel wat voor vlees je in de kuip hebt. En na een paar weken stage al helemaal. Waar de vorige stagiaire echt een topper was, kwamen we er bij de nieuwe stagiair achter dat de motivatie toch wat minder was. Na een goed gesprek bleek er eigenlijk helemaal geen motivatie te zijn om nog stage te lopen. De enige reden was het diploma te behalen.

Zelf heb ik een zaterdaghulp in dienst die ook de bakkersopleiding volgt, maar na verloop van tijd erachter kwam dat dit niet is wat hij wil. Ook hij moet stage lopen, maar bij de sollicitatie bleek al snel dat er totaal geen motivatie is.

Het is niet voor het eerst dat ik dit meemaak en ik ben vast ook niet de enige. Waar ik me echt aan stoor, is dat deze studenten koste wat kost hun diploma willen halen, veelal gesteund door hun ouders: ‘Ach, ga die stage maar even doen, dan heb je in ieder geval een diploma jongen.’

Ik vraag me dan altijd af of die mensen zelf een baan hebben en of ze weten hoe het is om met niet-gemotiveerde collega’s te werken. Dan heb ik het nog niet eens over de leraren. Hoe moet het voor hen zijn om met een halve klas ongemotiveerde studenten te werken…

We zullen zien hoe het met deze stagiair gaat aflopen. In de meest unieke gevallen heb ik kwade ouders in de winkel gehad, die zich afvroegen hoe ik het in mijn hoofd haalde om te zeggen dat hun kind niet gemotiveerd was, terwijl hun kind de helft van de tijd niet kwam opdagen of bepaalde werkzaamheden gewoon niet wilde doen.

Naar mijn idee moeten we als leerbedrijf en school zulke leerlingen gewoon kunnen weigeren. Want wat is het nut van een stage als je toch geen zin hebt, het nut van een diploma als je er toch niks mee gaat doen?

Reageer op dit artikel