blog

De noodklok!

De bakkerij

De vakanties zijn begonnen en daarmee komt een einde aan weer een schoolperiode. Voor het derde jaar op rij vertrekt er een leerling die prima functioneert. Niet naar een ander bedrijf, maar naar totaal iets anders. Het enthousiasme dat hij vooraf had om met brood bezig te zijn, was in de praktijk toch anders dan hij had verwacht. Net als de vorige werknemer gaat hij zijn heil zoeken in de zorg.

De noodklok!

Opnieuw begint dan de zoektocht naar een werknemer die gemotiveerd is, het vak leuk vindt en als het kan geen rugzakje heeft. We hebben al jaren contact met het vmbo in Zwolle om talentvolle leerlingen direct in contact te brengen met het vak en ons bedrijf. Helaas had zowel deze als de vorige lichting geen geschikte leerling.

Ook de bakkerijopleiding in Zwolle kon ons niet aan een geschikte kandidaat helpen. Onder de leerlingen die hun opleiding afrondden, zaten evenmin kandidaten die voldoen aan ons profiel. Daarmee lijkt de zoektocht naar een leerling of net afgestudeerde broodbakker ten einde. Naar mijn idee heb je het zo slecht nog niet bij ons: drie nachturen per week, je krijgt alles direct uitbetaald en je hebt veel vrijheid.

Een zoektocht naar een geschikte patissier kostte ons een jaar en het vinden van een geschikte broodbakker gaat ook niet heel gemakkelijk. Als ik dan op social media kijk en zie wat daar allemaal aan vacatures langskomt, dan ben ik niet de enige die personeel zoekt. Nu zitten de scholen allemaal wel vol, maar van wat daar vanaf komt, word ik nou niet bepaald vrolijk.

Ik denk dat als scholen leerlingen mochten weigeren, er van de tien nog maar zo’n drie over zouden blijven. We gaan een groot probleem krijgen, als ik alle verhalen lees over de aantrekkende markt, steeds minder werklozen en het steeds minder populair worden van ons vak. Ik lees al heel lang verhalen over dat er echt iets moet gebeuren, maar wordt er ook wat gedaan?

Momenteel ben ik bezig met het binnenhalen van twee grote nieuwe horecaklanten. Als ik geen geschikte bakkers kan vinden, ga ik een groot probleem krijgen. Dan kan deze situatie ertoe leiden dat mijn bedrijf niet meer kan groeien en we pas op de plaats moeten maken. Dus we kunnen wel heel druk bezig zijn dat er meer mensen naar de bakker moeten gaan – wat ook heel belangrijk is – maar als er straks geen bakkers meer zijn om dat brood te bakken, hebben we die klanten niet meer nodig. Op lange termijn voorzie ik echt problemen. Wie pakt dit écht op?!

Reageer op dit artikel