blog

Bouwen aan je team

De bakkerij 475

Bouwen aan je team

Het is alweer een tijd terug dat de commercieel directeur van de lokale voetbalclub wekelijks bij ons in de bakkerij kwam voor zijn ontbijt. De ene keer groetten we elkaar alleen en de andere keer hadden we mooie gesprekken. Op een moment verliet hij de club. Hij vertrok naar het Oosten om daar aan de slag te gaan in dezelfde functie maar dan bij een andere blauwwitte. Hij verhuisde en ik zag hem niet meer in de winkel. Maar amper een jaar later stond hij weer in de winkel. Hij had de club verlaten en gaf mij zijn reden. Al pratend kwamen we op het onderwerp team.

Ik gaf aan dat ik vanaf dag één bezig ben geweest om een team om mij heen te bouwen dat voldoet aan mijn verwachtingen. Mensen op jonge leeftijd een paar uur laten meehelpen op zaterdag, zodat ze de sfeer kunnen proeven en in aanraking kunnen komen met het bedrijfsleven. De leerling op 16-jarige leeftijd in samenwerking met school opleiden en begeleiden. En medewerkers die mij werk uit handen nemen zodat ik andere dingen kan doen. Naarmate de jaren verstrijken, wordt de lat verlegd en moet je soms afscheid nemen van mensen. Ze passen nu of op lange termijn niet meer in het team dat ik voor ogen heb. Vervolgens ga je op zoek naar mensen met meer potentieel en van wie je verwacht dat ze op lange termijn nog enorm kunnen groeien.

Inmiddels bestaat mijn bakkerij alweer zeven jaar. Ik schreef eerder al eens dat er niemand meer werkt die op dag één bij mij is begonnen. Maar er staat inmiddels zo’n team om mij heen dat ik van 100 uur in de week naar ongeveer 50 ben gegaan. Over het algemeen ben ik woensdag vrij en in de zomer ga ik ook gewoon een paar weken op vakantie. Het bedrijf gaat gewoon door en de kwaliteit blijft constant.

Het team is inmiddels zo gegroeid en beter geworden, dat er nu medewerkers rondlopen die bepaalde dingen gewoon veel beter kunnen dan ik.

Nieuw talent staat klaar, maar de lat ligt veel hoger; met de huidige arbeidsmarkt kan dit ook makkelijk, want er zijn genoeg mensen die werk zoeken. Genoeg nieuwe leerlingen op de scholen, die graag de branche in willen. Morgen ga ik een jonge dame bellen om te vertellen dat ze bij ons mag komen werken. Een nieuwe functie in ons bedrijf, en ze staat te popelen om die in te vullen. Zo bouwen we door aan het team en aan het bedrijf. Een team dat functioneert met elkaar en heel veel plezier heeft met elkaar. Want plezier wordt nog altijd belangrijker gevonden dan geld.

Reageer op dit artikel