blog

Waar ligt de balans?

De bakkerij

Waar ligt de balans?

In 2010 startte ik mijn bakkerij op als vrijgezel en woonde ik samen met mijn broer in een appartement in de binnenstad van Zwolle. Ideaal, zo min mogelijk kosten, en mocht het allemaal niet lukken met de bakkerij dan kon mijn broer nog wel voor het eten zorgen.

Bijna zes jaar later ben ik getrouwd, hebben we een huis en verwachten we eind juni ons eerste kind. Er is enorm veel gebeurd en privé heeft nog wel eens te lijden gehad onder omstandigheden in het bedrijf.

Recent was er een bloemist in het nieuws die al jaren zeven dagen in de week werkte en van zijn vrouw een dag vrij moest nemen, want anders zocht ze een ander. Met een briefje op de deur werd dit duidelijk gemaakt naar de klanten. Gelukkig zit ik niet in deze situatie, maar het blijft als ondernemer altijd zoeken naar de balans tussen werk en privé. Hoever ga je voor je bedrijf, wat kun je qua werk wel en niet van je personeel verwachten?

De afgelopen jaren zijn wij altijd enorm flexibel geweest. Als een personeelslid ziek was, vielen we zelf wel even in, en als het druk was, deden we zelf een stapje extra. Straks, als we een kind hebben, worden we een stuk minder  flexibel en zal er weer een aantal grenzen gaan verschuiven. Waar ligt de balans dan tussen werk en privé, en in hoeverre kun je het bedrijf nog op één zetten. Moeten we extra personeel aannemen zodat er meer  flexibiliteit vanuit het personeel ontstaat? Maar meer personeel betekent ook meer kosten. Gaandeweg zullen we erachter komen en waarschijnlijk is die balans niet altijd even ideaal.

Reageer op dit artikel