blog

Ware kennis

De bakkerij

Ware kennis

Mijn bewondering voor vakmensen neemt nog steeds toe, merkte ik deze week weer eens. Voor artsen en dokters bijvoorbeeld. Wat heeft dat met bakkers te maken, denkt u misschien? Niets, niet een-op-een tenminste. Maar tegelijkertijd ook alles.

Het menselijk lichaam is immers uw beider werkterrein. Artsen kunnen met hun vakkennis heel goed structuren en weefsels herkennen. En afwijkingen in die structuren. Of de uitkomst van een onderzoek voor de cliënt nu goed of slecht uitpakt – waarbij ik natuurlijk op het eerste hoop, artsen weten waarop ze moeten letten. Op basis daarvan kunnen ze een kundig behandelplan maken.

 

Ook de bakker heeft dagelijks met de inwendige mens te maken. Het lichaam haalt energie, vitamines en vezels uit brood. Dat brood maakt u dankzij de vakkennis die u heeft opgedaan: op school, in uw leerbedrijf, misschien wel in het bedrijf van uw ouders of gedurende de jaren in uw eigen bedrijf of bij uw werkgever. Het gaat om waardevolle vak- en warenkennis waarop u processen kunt sturen.

Afgaande op geluiden van mensen die al jaren in de sector meedraaien (bakkers, leerkrachten, wetenschappers), schort het echter te vaak aan deze kennis. Leermeester Hans Som vertelt in dit nummer dat hij zich ernstig zorgen maakt over het niveau van de vak- en warenkennis van jonge en gevestigde bakkers. Hij spant zich in dat niveau te verbeteren. Peter Voshol, wetenschapper en kenner van het menselijk lichaam en van brood, begrijpt die zorg. Hij snapt waarom boeken als Broodbuik en De Voedselzandloper aanslaan bij het grote publiek: voedsel dat snel wordt geproduceerd, kan leiden
tot irritatie in het lichaam. Dat geldt ook voor brood, als het deeg niet rustig tot ontwikkeling is gekomen, gist niet is uitgefermenteerd. Voeding kan het lichaam gezond houden, maar ook ziek maken. Op u als vakman en vakvrouw rust de mooie en verantwoordelijke taak aan dat eerste uw steentje bij te dragen.

Reageer op dit artikel