artikel

Bij Bakker Boer staat alles in het teken van het ambacht en een constante kwaliteit

De bakkerij

Bij Bakker Boer staat alles in het teken van het ambacht en een constante kwaliteit
Sjako Boer gebruikt voor zijn bolussen met room banketbakkersroom en Debic Prima Blanca MAX als basis.

Ambacht. En vakmanschap. Het zijn de kurken waarop Bakker Boer in Goes drijft. Alles in het bedrijf staat in het teken van het afleveren van het perfecte product. Van een constante kwaliteit; van de directie, de winkelmedewerkers en de bakkers tot de ingrediënten voor het banket.

Sponsored content door Friesland Campina

Bakker Boer is gehuisvest in een prachtige productielocatie in Goes. Toeleveranciers rijden er af en aan, busjes worden volgeladen met versbereid brood en banket. Het is er een drukte van belang. Een stap over de drempel bevestigt het beeld. Een vriendelijke medewerkster lacht klanten toe van achter de toonbank met een vitrine vol met ambachtelijk brood, banket en bolussen.
‘Ja, daar hebben we best even over getwijfeld. Zouden we wel of geen winkel openen hier. We hebben het toch gedaan, en met succes. Niet alleen loopt het heel goed, het versterkt ook het beeld dat wij het ambacht hier hoog in het vaandel hebben staan’, glundert Sjako Boer.

Juiste basisgrondstoffen

Het ambacht wordt versterkt door het gebruik van de juiste basisgrondstoffen, stelt de directeur-eigenaar. ‘Neem room, een ontzettend belangrijk basisproduct voor ons. Het is belangrijk dat deze hoge opslag heeft en een goede stevigheid om onder meer het gebak goed te kunnen afwerken en te presenteren aan de klanten.’
Om die reden gebruikt Sjako Boer de Debic Prima Blanca MAX, dat precies die kenmerken in zich heeft. ‘En verder ook nog eens een hele mooie witte kleur heeft’, zegt hij. Hij laat weten dat ‘zijn’ bakkers fijn werken met Debic Prima Blanca MAX. ‘De room werkt soms nog wat na, dat betekent dat wij ‘m er iets slapper op spuiten, zodat, wanneer het gebak in de winkel arriveert, de room helemaal goed stevig is en zorgt voor een optimale presentatie van het gebak aan de klanten.’

Dagverse bereiding

Sjako Boer heeft een compleet assortiment bakkersproducten met naast gebak ook brood, hartige en zoete snacks. ‘Alles hier wordt dagvers geproduceerd, en dankzij de korte lijnen met de winkels en de klanten kunnen we snel schakelen en inspelen op specifieke wensen.’
In Goes heeft Sjako Boer bovendien alles onder één dak; de banketbakkerij, de broodbakkerij en de bolussenbakkerij. ‘Lekker efficiënt’, zegt hij hierover. Ook kan de Zeeuwse bakker er op deze manier lustig op los combineren. Een met de hand gerold croissantje uit de broodbakkerij wordt in de banketbakkerij bijvoorbeeld gevuld met room. Bij Bakker Boer wordt veel geïnvesteerd in vakmanschap. ‘Wij hebben anderhalf jaar geleden tegen elkaar gezegd; we gaan meer zelf doen. En ja, daar moet je naar toe groeien. Je ogen en oren goed de kost geven, leren van anderen, kennis op doen’, vervolgt Sjako Boer.

Eigen specialiteit: bolussen met room

De beste ingrediënten gebruikt Sjako Boer voor zijn specialiteit: bolussen gevuld met room. ‘Bolussen zijn dé zoete specialiteit van Zeeland, voor ons reden er een eigen draai aan te geven’, vertelt de ondernemer enthousiast, terwijl hij een zacht broodje in bruine suiker met een vleugje kaneel rolt. Ondertussen klopt zijn collega de room op basis van banketbakkersroom en Debic Prima Blanca MAX.
Sjako gebruikt een Sanomat die in zijn koelcel staat met het Debic adaptersysteem. Hij heeft een gat in zijn koeling gemaakt waar de kop van de slagroommachine doorheen steekt, die uitkomt in de bakkerij. Daaronder is een RVS-plaat gemonteerd aan de wand van de koeling waar een bekken onder kan en een schakelaar op de wand waar de Sanomat mee aan- en uitgezet kan worden. ‘Heel handig. Met onze Debic Prima Blanca MAX slagroom, presenteren we altijd een kwalitatief goed product’, weet Sjako Boer Veel bakkers in de regio maken de bolussen met room na. ‘Dat beschouw ik dan maar als een compliment.’

Lekkere vulling, lekker kapsel

Hij laat weten dat het best moeilijk is om specialiteiten te maken in gebak, zoals het hem wel is gelukt met de bolussen gevuld met room. ‘Slagroomtaarten bijvoorbeeld worden door iedereen geproduceerd en verkocht, van de Hema tot de Multivlaai. Hoe onderscheiden wij ons hiervan? Door te focussen op de kwaliteit; lekkerdere vulling, lekkerder kapsel. En dat realiseren wij weer door met de juiste grondstoffen te werken. ‘Kijk, hier in het bedrijf streven wij naar kwaliteit. Daarop passen we alles aan, ook als het gaat om de toepassing van producten. Je wilt namelijk niet te veel moeten nadenken over een belangrijk product als room, die moet gewoon goed zijn.’

Debic op Bakkersvak

Op 4 en 5 maart 2018 staat de volgende editie van Bakkersvak op de agenda. Op deze twee onmisbare dagen laten (banket)bakkers, patissiers, chocolateriers, horecaprofessionals, cateraars en ambachtelijke ijsbereiders zich inspireren door het ambacht. Ook is Debic aanwezig op de beurs. Kom Debic Prima Blanca Max ontdekken op Bakkersvak: stand B111.

Reageer op dit artikel