artikel

Valentijn- en Moederdagharten

De bakkerij

Valentijn- en Moederdagharten

Op chocosheets hartvormen plaatsen en op gewenste dikte chocolade aanbrengen. Enige suikerroosjes aanbrengen en een leuke attentie is klaar. Waarom met Valentijn of Moederdag deze decoratie met chocosheets dun aangebracht niet op borstplaatharten?

Op chocosheets hartvormen plaatsen en op gewenste dikte chocolade aanbrengen. Enige suikerroosjes aanbrengen en een leuke attentie is klaar. Waarom met Valentijn of Moederdag deze decoratie met chocosheets dun aangebracht niet op borstplaatharten?

Gebakken fonceerdeeg langer krokant
Deze tip is van Martin Seldenthuis. Hij is chefpatissier bij Patisserie Jarreau in Den Haag. Breng Mycryo (cacaoboter) met een zeef over juist gebakken fonceerdeegplakken of fonnen aan. Door het dunne laagje cacaoboter blijven ze langer krokant.

Contrast op chocoladeoppervlak
Chocoladetip van Chocolatier Sjaak de Bleeker uit Delft. Spuit met coolspray naam of willekeurige decoratie op een chocolade-ei, chocoladefiguur of chocoladeplak. Vervolgens afspuiten met slappe chocolade. De afbeelding aangebracht met coolspray zal voor een mooi fluweeleffect zorgen.

Citrusvruchten en sherry
Een geweldig lekkere smaak geven enkele druppels sherry op plakjes citrusvruchten, zoals sinaasappels, rode- en witte grapefruit en mandarijnen. We denken hierbij aan fruitgebak, ijscoupes en kwarkcoupes. Zo zal ook bij een romige perenkwark of perenbavarois plakjes banaan in combinatie met gehakte gember en gemberstroop als een fijne verrassing worden beschouwd.

Paastaartjes of -gebakjes
Chocolade eischaalvormen of bolvormige flexipanvormen instrijken met een hele dunne laag geel gekleurde witte chocolade. Even laten stollen. Afvullen met bavarois in combinatie met een garnituur en beslagplakken. In diepvries plaatsen en na circa 15 minuten met een klein tikje deze taartjes of gebakjes uit de vormen halen. De taartjes hebben een mooie gladde oppervlakte met een dunne chocoladewand die gemakkelijk te snijden is.

Bonbonei
Chocolade eischalen bekleden met dun plasticfolie. Hierin verschillende lagen pâtevulling (witte, lichte en donkere) met noten en ander garnituur eventueel in combinatie met marsepein aanbrengen. Lossen en couvreren met chocolade. Prima om er naar wens dunne plakjes van af te snijden en ze zo per gewicht te verkopen.

Chocolade paasbonboneitjes
Diverse mogelijkheden om chocolade-eitjes (halffabrikaat) na gevuld te zijn af te werken:
* Afsluiten met chocolade, door de slappe chocolade halen en omgeven met cacaopoeder, poedersuiker, amandelschaafsel, kaneelsuikerpoeder en dergelijke zoals bij de werkwijze van truffels.
* Afsluiten met chocolade, door de slappe chocolade halen en omgeven met gekleurde fruitsuiker (speciale suiker in de handel met vruchtensmaak).
* Afspuiten met rozetje chocoladecrème, omgedraaid op een chocoladegaletje plaatsen en een vrolijk eetbare paasdecoratie er op aanbrengen (grappig vooral voor kinderen).

Chocolade paaskopjes
Als u chocolade-eieren op een chocoladecup vastzet, ontstaat er ruimte voor een hals en lijken deze chocolade-eieren veel royaler. Werk met weinig maar wel sprekende kleuren. Ogen, van marsepein of chocolade, apart garneren of neem hiervoor chocoladegalettes en chocoladecallets en zet deze later op de chocolade-eieren vast. Bij chocolade paasdierfiguren geen kolossale oubollige strikken gebruiken, maar neem hiervoor een naamgaletje met een smal lintje eraan, zo ook hoedjes en andere attributen doen het zeer goed bij de kleintjes.

Strak gekleurd chocolade-ei
Hiervoor in chocolade eischalen naar wens horizontaal, verticaal of gekruist sellotape aanbrengen. De ontstane openingen opvullen met een kwast of kornet met gekleurde chocolade. Na licht stollen sellotape verwijderen en chemiseren met gewenste kleur chocolade.

Chocolade-ei met gespoten chocoladeraster
Hiervoor chocolade-eischaal aan buitenzijde strak bekleden met aluminiumfolie of staniolpapier. Hierop met spuitchocolade een fraaie decoratie aanbrengen. Zorg ervoor dat de chocolade wel over elkaar wordt gespoten maar zodanig dat men na stollen en lossen er nog doorheen kan kijken. Het is een mooi en apart chocolade-ei mede doordat deze is aangebracht op een chocolade-eischaal en voetje waarbij de inhoud zoals bonbons en dergelijke kunnen worden getoond.
Voor een grote kornet kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van een vel siliconenpapier, diagonaal doorgesneden en hiervan een kornet gemaakt, een frietzakje of een plasticspuitzak waarvan de overtollige bovenkant is afgeknipt en is dichtgemaakt door middel van een zakkensluiter.

 

Reageer op dit artikel