blog

Van trainen wordt iedereen beter

Blogs

Van trainen wordt iedereen beter

Ongeveer anderhalf jaar geleden zijn we weer begonnen met het intensief trainen van ons personeel. Er staat nu een groep medewerkers van wie ik verwacht dat zij nog een lange tijd bij ons zullen blijven. De trainingen doen wij altijd met het hele team, van schoonmaker tot bezorger, iedereen hoort erbij.

De één zal zich bij bepaalde trainingen meer aangesproken voelen dan de ander, maar uiteindelijk heeft iedereen er mee te maken. Verkopen, productkennis en hygiëne zijn allemaal de revue gepasseerd. Een mooie opbouw in trainingen waar iedereen iets uit kan halen en zelf iets aan kan toevoegen.

De ervaring had inmiddels al geleerd dat als ik als ondernemer er niet bij was, het rendement van een avond veel hoger was. Het personeel kwam meer los en durfde ook gemakkelijker iets te zeggen. Zeker een tip dus als je ook trainingen wilt gaan volgen met je team.

Als hoogtepunt en afsluiting van de trainingen was er voor het verkoopteam nog een inspiratietour in Rotterdamgeorganiseerd. Een dagje gezellig eropuit en ondertussen kijken en beoordelen hoe een ander verkoopt. Een intensieve periode die op deze manier leuk werd afgesloten.

Maar al deze trainingen zijn natuurlijk niet gratis en er wordt uiteraard rendement verwacht. Als vervolg op de trainingen ben ik met iedereen om de tafel gaan zitten met twee vragen: wat kan ik aan het bedrijf veranderen/verbeteren en wat kan/ga jij aan jezelf verbeteren?

Over de punten die hier uitgekomen zijn, hebben we één op één afspraken gemaakt. Het mooie is dat iedereen dan ook best een aantal punten weet te noemen die men aan zichzelf wil veranderen. De training heeft inmiddels dus wel resultaat gehad. We zitten nog in het traject.

De laatste vier maanden zien we de omzet in vergelijking met een jaar geleden weer iets stijgen. De verkopers zien duidelijk bepaalde verkoopkansen beter dan een tijd terug. Het eerste rendement uit de training wordt dus al gehaald. Nu ik zelf de trainingen niet meer volg, krijg ik ook veel meer feedback dan voorheen. Iedereen vindt iets anders belangrijk of interessant en wil daar graag wat over vertellen. Zo hoor ik ook weer nieuwe dingen. Van trainen wordt dus niet alleen ons team beter, maar ik zelf ook.

Reageer op dit artikel