blog

Cao Bakkersbedrijf: impuls voor ondernemers

Blogs

Cao Bakkersbedrijf: impuls voor ondernemers

De nieuwe cao is online in te zien. Een grote bak ellende voor de moderne ambachtelijke brood- en banketbakker en zeker niet van deze tijd.

Typ het woord toeslagen eens in met de zoekfunctie, wanneer je de cao online inziet. De computer stijgt bijna op! Bedrijfskledingtoeslag, toeslag arbeid in koel- en vriescellen, toeslag voor het werken op bepaalde uren, speciale toeslag voor avonduren voorafgaand aan feestdagen, beloning voor consignatiediensten, toeslag voor kwalificatie bedrijfshulpverlener, toeslag overwerk en ga zo maar door.

Het geeft te denken! Toen ik een jaar geleden in Londen was, viel mijn oog op een bord bij een kapsalon. Er hing een “cutting menu” op de deur en daarop was precies te zien welk opleidingen niveau een kapper had en dit vertaalde zich in een prijs per uur. De klant kiest de prijs en kwaliteit die hem past.

Hoe is dat in uw bedrijf? Zijn de moorkoppen gemaakt door de leerling of de chef? Het tijgerbrood door de 1e bediende of de eigenaar/ondernemer? Het is niet gek om er zo naar te kijken, want de verkoopster bij de supermarkt op de versafdeling heeft ook een andere kostprijs dan de verkoopster in uw winkel.

Maakt uw 1e bediende of chef banketbakker nog schoon? Oeps! Daar staat al snel meer dan 16 euro bruto per uur tegenover, terwijl het minimumloon voor iemand van 22 of ouder minder is dan 10 euro per uur. Ziet uw klant dat iemand achter de oven staat, voor zes uur in de bakkerij staat of zich ontfermt over uw BHV?

Moraal van het verhaal is dat er teveel te differentiëren valt in de bedrijfsvoering van uw onderneming en uw verkoopprijzen. Er valt niet mee te werken, laat staan te sturen. Nu wil ik niet iedere bakker oproepen een bv op te tuigen om daar mensen in onder te brengen, die werkzaamheden verrichten tegen het minimumloon. Het nadenken over de voor- en nadelen van de Cao Bakkersbedrijf voor uw bedrijf zijn wel een brainstormsessie waard. Misschien een productie- en een verkoopbedrijf? Of een webwinkel met uw fysieke winkel als afhaalpunt?

Ondernemen is iets doen. U bent ondernemer, hoe gaat u om met de nieuwe cao?

Reageer op dit artikel