blog

Oliebollen: Bereid je goed voor op de verkoop

Blogs

Oliebollen: Bereid je goed voor op de verkoop
Arend Kisteman

Het is halverwege september en langzaamaan begin ik mij weer klaar te maken voor het oliebollenseizoen 2017. De oliebol is mijn taak in het bedrijf, en inmiddels bijna een hobby. Ik vind het geweldig om ermee te oefenen, te spelen en te testen.

De aanmelding voor het AD is de deur al uit en vandaag heb ik alle machines en materialen goed schoongemaakt. Inmiddels weet ik dat een goede voorbereiding voor de verkoop van oliebollen echt het halve werk is. Of in AD-termen: plaats 60 of 30.

In het begin dacht ik nog: ‘Ach, dat valt wel mee, beslag draaien en knallen maar.’ Inmiddels weet ik dat het heel anders is. Je moet er veel tijd en energie in steken. Veel oefenen en testen. Ik begin altijd met het testen voor de AD-test. Kleine beslagen, keuren en eventueel aanpassingen maken aan het recept. Na verloop van tijd ga ik samen met de collega’s testen in de deegkuip. Voor hen is het ook allemaal weer nieuw.

Een gedegen voorbereiding heeft zijn vruchten afgeworpen. In een straal van 500 meter zijn er inmiddels drie concurrenten minder. Van een delicatessezaak iets verderop in de straat heb ik zelfs zijn hele klantenbestand gekregen. We zijn inmiddels een begrip in Zwolle met de oliebol. Op oudejaarsdag 2016 hebben we ruim 350 bezorgbestellingen de deur uit kunnen doen. Nu liggen de eerste aanvragen van de bedrijven alweer te wachten.

Vanuit de branche is de informatievoorziening de laatste jaren enorm gestegen. Keuringen, trainingen of andere adviezen komen na de zomer onze kant op. Een slechte oliebol maken zou eigenlijk niet meer nodig moeten zijn. Met een goede oliebol kun je je ook onderscheiden van de concurrentie, want er wordt ook een hoop rommel gemaakt.

Inmiddels verkopen wij tien keer zoveel oliebollen vergeleken met zeven jaar geleden. Wat voor de fietsenmakers het vuurwerk is, zijn voor ons de oliebollen. Bereid je goed voor, zoek een leverancier die bij je past, en ga er nog één keer voor die laatste week van het jaar.

Reageer op dit artikel