blog

Vakantiestress

Blogs

Vakantiestress

Nog een paar weken en heel Nederland heeft vakantie. Zelfs de politiek leiders hebben tijdens de formatie een vakantieperiode ingeroosterd.

Hoe ga je dat zelf doen met je winkel. Blijft hij open of gaat de winkel dicht? Het blijft een lastige keuze voor velen. We hebben allemaal onze vakantierust nodig maar voor zelfstandige ondernemers is de winkel ook inkomen.
De winkel dicht doen kost dus aan twee kanten geld. Immers, er is sprake van gederfde inkomsten en daarbij komen de extra uitgaven voor vakantie. Kan het eigenlijk wel in deze tijd van de bijna 24 uurs economie dat je gewoon de winkel dicht doet en een briefje op de deur hangt met sorry, wij zijn op vakantie tot….

Het antwoord op deze vraag is NEE.

Ga maar na. Je grootste concurrenten in de markt van food zijn het hele jaar zeven dagen per week open. Daar komt bij dat klantentrouw en loyaliteit geen vaste waarden meer zijn in deze tijd. Voor iedere aanbieder zijn er vele anderen die staan te trappelen om nieuwe klanten binnen te halen. En ben je klanten kwijt, dan ben je ze veelal ook echt kwijt. Nee, kom niet met tegenwerpingen zoals ‘de winkel kan niet open blijven wanneer ik er zelf niet bij ben’. Of ‘er is al veel personeel op vakantie en dan kan ik zelf niet ook nog weg’.

Onzin! Als je je verstapt en je achillespees scheurt af moet je ook zes weken in het gips en wanneer je een acute blindedarmontsteking hebt dan lig je ook morgen in het ziekenhuis. En ja, dan gaan de zaken ook door. Toch!

Vakantie kun je organiseren in je winkel. Oké, misschien bezorgt het je vakantiestress. Maar meer mensen krijgen stress bij het op vakantie gaan. Het is veelal een kwestie van loslaten en vertrouwen. Dat wat je het hele jaar loopt te beweren, namelijk dat je zo’n geweldig team hebt. Nou, deze mensen. Jouw team mag etaleren dat ze zo geweldig zijn. En jij? Jij kunt blijk geven van vertrouwen in je mensen.

Het kan goed zijn dat je elkaar weet te verrassen wanneer de winkel ‘zo maar’ open blijft. Je klanten zullen er in ieder geval blij mee zijn evenals je collega-ondernemers in de straat. Mocht je ondanks dit toch denken: ‘Die Albert Vinkenborg kan dat mooi opschrijven maar hier in mijn bedrijf gaat dat toch echt niet lukken’. Dan denk ik zeker dat je op vakantie moet gaan. Maar wel één voor onbepaalde tijd, want dan is er veel niet op orde in je bedrijf. Er kan dan waarschijnlijk nooit sprake zijn van een tijdelijke vakantiestress maar waarschijnlijk wel van een chronische depressieve variant die vraagt om deskundige hulp en begeleiding.

Mijn advies. Lees dan wat vakbladen zoals de bakkerswereld en zoek snel de noodzakelijke hulp voor je problemen want ik weet het 100% zeker. Ook jij hebt recht op een welverdiende vakantie met je gezin.

Succes met ondernemen.

Reageer op dit artikel