blog

Vaak ben je te bang

Blogs

Vaak ben je te bang

Bij één van mijn eerste werkgevers werd het nog wel eens gezegd: vaak ben je te bang. Of het bewust ergens mee te maken had en of er een gedachte achter zit, weet ik niet meer, maar ik ben die paar woorden nooit meer vergeten.

Als ondernemer kom je voor enorm veel keuzes te staan en elke keer weeg je af of je iets wel of juist doet. Een nieuwe klant waarvoor je veel moet investeren in machines voor je kunt gaan leveren, een andere strategie in je bedrijf, of over een sponsoring.

Over sommige keuzes kun je heel lang nadenken, wikken en wegen: wat doe je? Maar eigenlijk moet je gaan nadenken waarom je het niet doet. Waarom niet gaan investeren of de strategie omgooien? Waarom niet een koers gaan varen die niemand vaart?

Ik betrap mijzelf er dan wel eens op dat je het niet wilt doen, omdat je niet weet wat de risico’s precies zijn. Wat gebeurt er als het fout gaat en als de investering niet wordt terugverdiend?

Ik heb nog wel eens gedacht een briljant idee te hebben: 500 broodjes maken, vlees bestellen bij de slager en dan op 5 mei broodjes warm vlees verkopen voor de bakkerij. Achteraf maar één broodje verkocht een enorme stapel vlees over. dan denk je terug, waarom heb ik dit eigenlijk gedaan, je twijfelde vooraf toch al. En dan denk ik weer aan die woorden – vaak ben je te bang – en daarom heb ik het maar gewoon gedaan. De ondernemers dien het minst bang zijn zullen het verst komen.

Reageer op dit artikel