blog

Ambacht heeft de wind mee

Blogs

Ambacht heeft de wind mee

Wat een positief nieuws lees ik nu weer! Collega Marian van Hoof van de eindredactie roept het enthousiast als ze eind oktober de nieuwsbrief van Bakkerswereld leest. En dat is ook niet zo gek: Nederland is twee Meesters Boulanger rijker, Ramon Huigsloot heeft het geweldig gedaan op de Choclate Masters in Parijs, het Nederlands Boulangerie Team wist wederom een overwinning te boeken met de eerste plaats op het EK in Nantes.

Er worden nieuwe bakkerszaken geopend en veel ondernemers besluiten te investeren en verbouwen hun winkel of hun bakkerij. Anderen willen graag hun bedrijfsvoering naar een hoger plan tillen en nemen deel aan initiatieven als Ambacht & Business, Grip op je bakkerij en Bakker met Ster.

Het gaat bakkers weer voor de wind. De economie trekt weer aan, consumenten waarderen eerlijke producten met een eerlijk verhaal. Daar spint ook de bakker garen bij. Dat ondervond ook Jannick Bogucki, initiatiefnemer van het evenement Heel Geleen Bakt. Samen met acht collega-bakkers kreeg hij op een zaterdag in oktober 10.000 mensen op de been. Naar tv-programma’s als Heel Holland Bakt kijken miljoenen mensen. En dat is geen bedreiging, maar een kans. Laat consumenten maar lekker kneden, bakken en decoreren, ze zullen het ambacht des te meer gaan waarderen.  Maar al deze winsten waren niet geboekt als er geen samenwerkingen waren aangegaan. Want alleen als de handen worden ineengeslagen, kunnen nieuwe dingen ontstaan.

Is het dan alleen maar hosanna in de bakkerswereld? Nee, natuurlijk niet. Er zijn ondernemers die noodgedwongen de handdoek in de ring moeten gooien. Anderen kunnen – ondanks alle energie die ze dagelijks in het bedrijf stoppen – nauwelijks het hoofd boven water houden. Dat stemt droevig, maar is deels inherent aan het ondernemerschap. Toch hoop ik dat u, net als mijn collega, de positieve ontwikkelingen blijft zien. Het ambacht heeft de wind weer mee en ik wens u toe dat ook u daarvan de vruchten plukt.

Reageer op dit artikel