blog

‘Kleine bakker verdient bescherming’ – ingezonden brief

Blogs

‘Kleine bakker verdient bescherming’ – ingezonden brief
Als de zondagstoeslag verdwijnt, zijn kleine bakkers juist in het nadeel omdat die toeslag dan ook voor de supermarkten en grote bakkers verdwijnt, stelt bakker Rinus Koolen uit Asten. Foto Koos Groenewold

In de Bakkerswereld van 14 maart jongstleden schrijft Anne Mieke Ravenshorst een artikel onder de naam ‘Open op zondag is kwestie van calculeren’. Met deze open brief reageer ik op dit artikel.

Als er één dag in de week is die het gezinsontbijt meerwaarde kan geven, is het de zondag. De agenda’s zijn minder strak, er is meer tijd en aandacht voor elkaar en voor het eten dat op de borden ligt. Dit maakt de beleving feestelijker.

Voor de ambachtelijke bakker liggen hier kansen. In de ons omringende landen zijn de warme bakkers open op zondag en de supermarkten gesloten. Helaas is het in ons land omgekeerd. Onze brancheorganisatie heeft hier iets laten liggen.

Ons land telt (gelukkig) nog veel kleine bakkerijen. Bakkerijen die direct achter of naast de winkel liggen.

Voor veel klanten is dit het beeld dat zij van een ‘warme bakker’ hebben. De geuren komen niet van een warmhoudplaatje met kruiden en de bakkers die de verse producten in de winkel komen leggen zijn geen toneelspelers, ze zijn echt. Zo was het vroeger en zo is het gelukkig nog op veel plaatsen.

Toeslagen

Deze kleine bakkers krijgen het echter steeds moeilijker. De collega die ervoor gekozen heeft een industriële bakkerij op het industrieterrein neer te zetten en ’s morgens om 7 uur zijn producten in vrachtwagentjes begint te laden, opent een filiaal in hetzelfde dorp als waarin de kleine bakker is gevestigd. Niks mis mee natuurlijk, concurrentie mag er zijn.

Echter… nu onze brancheorganisatie probeert de salaristoeslagen voor het werken op zondag ongedaan te maken, verdwijnt de laatste troef van de kleine bakkers.

Want:

– als ze niet open willen gaan, bieden de toeslagen bescherming. De zondagopenstelling geeft hogere personeelskosten voor de grotere bakkersbedrijven (net zoals voor de kleine);

– kleine bakkers, die meestal een groter eigen aandeel in de productie hebben, kunnen zo besparen op extra toeslagen als ze wél open willen gaan.

Het ziet er mijns inziens somber uit voor de kleine bakkers in Nederland. Het bestuur van onze branchevereniging bestaat voornamelijk uit bakkers die grote bedrijven hebben. Zoals die pratende bakkers de afgelopen jaren de kansen hebben laten liggen voor zondagopenstelling voor alleen bakkers, zoals in Duitsland, vrees ik dat ze ook deze kans, de bescherming van de kleine bakker, laten liggen.

Mijn hoop is nu gevestigd op een daadkrachtige werknemersorganisatie…

 

Rinus Koolen, ambachtelijke bakker in Asten

Maart 2014

Reageer op dit artikel