blog

De grens gepasseerd

Blogs

De grens gepasseerd

Iedereen heeft wel eens van de uitdrukking 
gehoord: ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’. Iets dat nog altijd veel gebeurt; kopiëren is nog dagelijks aan de orde. Kijk maar eens naar de strijd tussen de makers van de mobiele telefoon, op elk detail wordt patent aangevraagd of geclaimd dat zij als eerste het idee hadden. In onze branche is dit heel anders, ons verkoopbereik is veel kleiner.

Mensen stappen nou eenmaal niet een uur in de auto naar die speciale bakker om vervolgens weer naar huis te gaan.

Stel dat u een huis heeft laten bouwen, veel tijd en energie heeft gestoken in het opdoen van ideeën en daarnaast nog veel geld kwijt bent aan een architect. Op een dag belt er iemand aan, stapt uw huis binnen en vraagt hoe u alles heeft gedaan. Hij vraagt of hij wat foto’s mag nemen en eigenlijk durf je geen nee te zeggen. Een jaar later rijdt u door een andere stad en ziet u plotseling een identieke kopie van uw huis.

Wij bestaan bijna drie jaar en veel collega’s hebben ons bedrijf gezien, de ene stelt zich wel voor en de ander kijkt stiekem naar binnen. Er zijn tijden geweest dat wij elke dag wel een rondleiding konden geven. Dat doen we natuurlijk graag, want we zijn trots op ons bedrijf, maar het ging te veel tijd kosten. Op onze website kwam daarom de vermelding om vooraf contact op te nemen en een afspraak te maken. Voor ons werd de drempel hierdoor ook kleiner om niet zomaar een rondleiding te hoeven geven.

Plotseling kregen wij te horen dat er mensen zijn die ons proberen te kopiëren. Niet alleen het gebruik van een variant op onze naam, maar zelfs in het 
uiterlijk van het bedrijf. Nu hebben wij bepaalde 
dingen wel laten vastleggen, maar alles vastleggen kan nou eenmaal niet. Na hard werken en ons hoofd uitsteken, hebben we nu ineens een advocaat nodig om onze eigen identiteit te beschermen. Als mensen aan De Stadsbakker denken, weten ze om welke kwaliteit het gaat en met welke beleving ze daar de producten kunnen kopen.

Wat zou u ervan vinden als anderen u 
zouden kopiëren? Als ze bij u over de vloer komen om van uw nieuwste 
ontwikkelingen foto’s te maken, 
zodat zij dit zelf kunnen nadoen? Wij zijn trots op ons unieke bedrijf en laten dit graag aan anderen zien, maar er zijn grenzen. Hopelijk heeft u die ook.

Reageer op dit artikel