blog

Toneelstuk dat verkopen heet

Blogs

Toneelstuk dat verkopen heet

Is verkopen een toneelstuk? Soms heb ik het gevoel dat ik een rollenspel speel. Als een kameleon pas ik me aan aan de klant die voor me staat. Vooral nu met het winterweer valt me dat op.

 

Is verkopen een toneelstuk? Soms heb ik het gevoel dat ik een rollenspel speel. Als een kameleon pas ik me aan aan de klant die voor me staat. Vooral nu met het winterweer valt me dat op. Met de ene klant klaag ik mee dat het zo koud is, terwijl ik het met de andere klant helemaal eens ben dat het buiten zo prachtig is.

Maureen Jacbos-Teunissen

 

 

Hetzelfde geldt voor het adviseren in hoeveel punten een vlaai moet worden gesneden. De ene klant vraagt om tien punten en ik zeg: ‘Ja lekker hoor, zo’n flink stuk.’ De volgende klant wil zijn vlaai in twaalf punten en ik bevestig dat dit een mooi puntje is voor bij de koffie, tenslotte doet iedereen aan de lijn op dit moment.

Betekent dit dat ik tegen de een of tegen de ander aan het liegen ben? Volgens mij niet. Ik probeer de klanten aan te voelen en met ze mee te bewegen, zonder dat dit inhoudt dat ik lieg of onecht ben. Want anders dan in een toneelstuk, hoewel je op een aantal standaardzinnen kunt leunen, liggen de teksten niet vooraf vast. Met klanten omgaan is improvisatietheater. Als verkoopsters zijn wij namelijk niet alleen maar overhandigers van brood, maar soms ook maatschappelijk werkers. Zo switch je van een meelevend gesprek over een overlijden of ernstige ziekte naar een jarig kind dat je enthousiast feliciteert. Dit persoonlijke contact met de klant zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is en dat het werk nooit saai wordt.

Zo vind ik het ook altijd een uitdaging om ‘lastige’ klanten te helpen. En dan bedoel ik vooral de stugge klant, of de klant die altijd wat te zeuren heeft. Mijn medewerkers zie ik dan nog wel eens proberen naar achteren te vluchten. Des te liever ik deze klant zelf help, des te groter mijn voldoening als ik deze klant met een glimlach de deur uit kan laten gaan.

 

Reageer op dit artikel