artikel

Kracht van samenwerking

Blogs

Kracht van samenwerking

Al vaker heb ik geschreven over de kracht van samenwerken. Opnieuw kan ik hier een prachtig voorbeeld van geven. In oktober was Allard (ikzelf was er die dag niet bij) op de Dag van de Bakker, georganiseerd door Beko. Een van de sprekers daar was Jan van Setten, die een inspirerende voordracht hield. In de pauze stond Allard met een aantal collega’s hierover na te praten. De gezamenlijke conclusie was ‘wat hier verteld wordt, weten wij als ondernemers al lang. Maar wat zou het leuk zijn als onze medewerkers ook de kans krijgen zijn verhaal te horen’.

Een van deze ondernemersvrouwen heeft de volgende dag meteen de daad bij het woord gevoegd en met enkele collega’s contact opgenomen om te kijken of er voldoende interesse was. Dat was er! Dus uitgerekend met hoeveel mensen we zouden moeten zijn om de avond betaalbaar te houden. Een gezellig, maar zeker ook zinvol vooroverleg tussen de ondernemersvrouwen volgde.

Een gezamenlijke datum prikken viel nog niet mee, maar op maandag 21 januari was het zover. Om 17.45 uur kwamen we met zijn allen in de bakkerij bij elkaar. De winkeldame die ’s middags had gewerkt kon nog snel wat eten en de anderen zorgden ervoor dat de winkel om klokslag 18.00 uur leeg en opgeruimd was. Ook weer een sterk staaltje teamwork, waardoor we op tijd konden vertrekken. In totaal 75 winkelmedewerkers en enkele bakkers van vijf verschillende bakkersbedrijven uit Brabant en Limburg reden die avond naar Asten. Na ontvangst met koffie en vlaai volgde de energieke en humorvolle inspiratiesessie van Jan van Setten.

Hij zette er meteen de vaart in. Met zijn mimiek en persoonlijke benadering van de aanwezigen, wist hij de aandacht goed vast te houden. Een grap hier, een handkus daar. Termen als ‘droeftoetertjes’ voor chagrijnige klanten en ‘bruistabletjes’ voor enthousiaste medewerkers zetten zich meteen in je hoofd vast. En natuurlijk herkenbare voorbeelden, waarbij je voor jezelf de namen van je eigen klanten in gedachten kunt invullen. Zijn te pas en te onpas gebruikte ‘relaxxxx’ gonsde aan het eind van de avond door de zaal en ook nu nog door de bakkerij. Na afloop was er nog een drankje en een hapje voordat de terugreis werd ingezet. Tijdens dit napraten werd al gauw duidelijk: dit is voor herhaling vatbaar. Volgend jaar weer, maar dan met een andere spreker.

Reageer op dit artikel