artikel

Brood té goedkoop

Blogs

Brood té goedkoop

In september moet de broodprijs met 15 tot 20 cent omhoog. Evenals de verkoopprijzen van gebak en banket. Het is niet anders. De kosten stijgen en de graanprijs is slechts één van de oorzaken. Het is noodzakelijk, maar toch zijn er bakkers die ‘bang’ zijn om de verkoopprijzen aan te passen.

Waarom al die commotie om die broodprijs? Dat heeft met emotie te maken; het is dagelijks voedsel. Maar waar hebben wij het eigenlijk over. Nog steeds zijn er broodaanbiedingen van één euro voor een 800-grams brood. Brood is veel te goedkoop.

De gemiddelde broodprijs was in 2000 (volgens CBS) €1,29, steeg daarna door tot €1,48 in het jaar 2008, maar is vorig jaar teruggezakt naar, juist €1,29.

Er is geen voedingsproduct (koffie, aardappelen, hamlappen, kaas) dat op het niveau van het jaar 2000 zit. Voor één liter bier betaalde je in 2000 in de supermarkt €1,17, vorig jaar €1,40. En ik heb het gevoel dat de prijs van een glas bier op het terras in die jaren is verdubbeld.

De angel, wat de broodprijs betreft, zit hem bij de supermarkten. Omwille van het marktaandeel stunten die als een gek met de broodprijs. Daardoor ontstonden marktverschuivingen, maar ook onrust onder broodleveranciers. Het kost zelfs werkgelegenheid.

Die ellende drukt de gemiddelde broodprijs. En daarbij is het niet gebleven. Het heeft ook alle marge uit de gehele keten weggehaald. Veel consumenten begrijpen niet waarom de broodprijs bij een bakker hoger ligt dan in de supermarkt. Ongetwijfeld hebben klanten daarover vragen. Wees daarop voorbereid, heb de antwoorden paraat en leg het uit. En om te overleven: pas wel de prijzen – op verantwoorde wijze – aan.

Reageer op dit artikel