'Ben je gek geworden?' Deze reactie kreeg ik van enkele personen op mijn beslissing een nieuwe functie te gaan uitoefenen. Van marketing in Nederland naar export in het Midden-Oosten.
'Mag ik wat vragen?', zegt een vrouw naast me in de bakkerswinkel. 'Hebben jullie wel eens zaterdagkrachten nodig? Mijn dochter wil graag wat bijverdienen.'
Bij welk bedrijf zou je het liefst willen werken? Deze vraag stelt het Amerikaanse zakenblad Forbes ieder jaar. Al jaren scoren de internetbedrijven het hoogst. Jong, innovatief en groeiend. Meest opvallende naam in de top-5 is Wegmans Food Market. Opmerkelijk, omdat het een supermarkt is. Deze ketens scoren nooit echt hoog op dergelijke lijstjes.
'Wilt u nog gebruikmaken van de aanbieding? Een pakje kauwgum voor €1.' Nee! Ik hoef geen kauwgum. Ik kom alleen een tank benzine betalen. Ik eet helemaal geen kauwgom. Voor 10 cent zou ik het nog niet kopen. Zelfs gratis hoef ik het niet. Zwaar irritant. Eigenlijk gaat alles fout bij dit kassamoment.
'Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er tweemaal zoveel wordt verkocht in onze winkel?' Deze opdracht geef ik het winkelpersoneel van Bakker Hilvers in Arnhem. Na een korte toelichting van de creatieve spelregels (alles mag!) gaan ze vol energie aan de slag. Tien minuten brainstormen om tot een plan te komen.
Sommige dingen doe je maar één keer in je leven. En die vergeet je nooit meer. Zoals het kopen van een kinderwagen. Mijn vrouw was nog maar vijf maanden zwanger. Tijd zat nog, dacht ik. Maar nee, we moesten er niet te lang mee wachten.
'Goedenavond meneer De Boer. Is uw vrouw thuis?' 'Nee. Kan ik u misschien helpen?' 'Ik denk het niet. Ze is vanochtend bij een ontbijtsessie voor zzp'ers geweest. Daar had ik een vraag over.'
'Waarom heb ik toch zulke lastige leerlingen in de klas?' Dat vroeg Annet Plaizier van Bakkerij Plaizier in Hoogeveen zich af, toen ze jaren geleden voor de klas stond. Een prachtige baan in het voorgezet onderwijs. Het gaat haar veel energie en voldoening. Maar helaas kon een aantal irritante scholieren een hele werkdag voor haar verpesten.
Zes maanden lang geen eten kopen in de supermarkt. Daarover schrijft eetschrijver Gerrit Jan Groothedde in zijn boek 'Weg van de supermarkt'. Een mislukte poging overigens. Want het valt nog niet mee al onze boodschappen buiten de grootgrutter te vinden. Denk maar eens aan koffiemelk, yoghurt en kookroom. We kunnen maar moeilijk zonder.
Opvallend tegenstrijdige berichten rond de feestdagen. 'Winkeliers verwachten recordomzet rond Kerst', meldt Detailhandel Nederland. De economie trekt aan en de koopkracht stijgt. En inderdaad: bomvolle winkels en lange rijen voor de kassa. Ook bij de bakker. Het was weer ouderwets Kerstboodschappen doen.