nieuws

Schär: ‘Hoogste tijd voor uitgebreide voorlichting over glutenintolerantie

Algemeen

Schär: ‘Hoogste tijd voor uitgebreide voorlichting over glutenintolerantie
Foto: Schär

Ondanks dat de bekendheid van Nederlanders met de termen coeliakie, gluten, glutenintolerantie en glutensensitiviteit hoog is, is er nog veel uitleg en voorlichting over dit onderwerp nodig. Zaterdag 18 april is het Nederlandse Coeliakie Dag. ‘De hoogste tijd dus voor aandacht, goede voorlichting en concrete oplossingen’, aldus Schär, marktleider op de markt van glutenvrije voeding.

Hoewel bijna iedereen (92 procent) aangeeft bekend te zijn met de termen de termen coeliakie, gluten, glutenintolerantie en glutensensitiviteit, weet slechts twee derde van de ondervraagden (68 procent) daadwerkelijk dat gluten een eiwit is dat in granen als tarwe en rogge zit. Eén op de zeven mensen (14 procent) denkt te weten wat gluten is, maar kiest een verkeerd antwoord. En dat terwijl bijna de helft (45 procent) wel iemand kent die geen gluten verdraagt. Dat blijkt uit een onderzoek dat onafhankelijk onderzoeksbureau PanelWizard onlangs heeft gedaan onder meer dan duizend Nederlanders van 25 jaar of ouder. Naar schatting lijdt 1 procent van de Nederlandse bevolking (ongeveer 170.000 mensen) aan coeliakie of glutenintolerantie lijdt.

Familielid

Het onderzoek toont aan dat bijna de helft van de mensen (45 procent) wel iemand kent die lijdt aan glutenintolerantie. 1 procent heeft zelf coeliakie, 10 procent heeft een familielid met deze aandoening en 34 procent kent iemand uit de vrienden- en kennissenkring die geen gluten verdraagt. Ook wordt er veel over gepraat en gelezen: maar liefst 80 procent van de meer dan duizend ondervraagden heeft wel eens iets gehoord of gelezen over dit onderwerp. Voornamelijk via vrienden of familie (40 procent), in schriftelijke media (krant, tijdschrift of brochures, 20 procent) of op televisie (20 procent).

Gezondheidsproblemen

Indien gevraagd wordt naar problemen met de gezondheid die veroorzaakt worden door het eten van voedsel met gluten, noemt men prikkelbare darm (47 procent), tarweallergie (33 procent), coeliakie (31 procent), glutensensitiviteit (29 procent) en huiduitslag (17 procent). Gluten wordt ook gezien als mogelijke veroorzaker voor problemen met de eigen gezondheid, vooral voor buikpijnklachten (26 procent), een opgeblazen gevoel (23 procent), diarree (21 procent) en vermoeidheid (19 procent).

Diagnose

In Nederland is het aantal mensen met coeliakie ongeveer 1 procent. Hoewel slechts ongeveer 35.000 mensen de diagnose reeds gekregen hebben, denken experts dat er nog 125.000 mensen zij die ook aan coeliakie lijden, zonder dit te weten. Het eiwit gluten zit in diverse gewassen, waaronder tarwe, rogge, gerst, spelt en haver. Bij mensen met coeliakie kan zelfs een zeer kleine hoeveelheden gluten een chronische ontsteking van de dunne darm veroorzaken, met soms ernstige symptomen. Er is geen medicijn beschikbaar tegen coeliakie, de enige mogelijke behandeling voor coeliakie is een levenslang strikt glutenvrij dieet.

Glutensensitiviteit

Buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree, migraine en een opgeblazen gevoel: het eiwit gluten zorgt voor veel mensen voor ongemak en vaak zeer specifieke klachten. Terwijl de bekendheid met coeliakie en tarweallergie groeit, wordt er tegenwoordig ook steeds meer gesproken over een nieuwe vorm van glutenintolerantie: glutensensitiviteit, ook wel glutengevoeligheid genoemd. Het stellen van een specifieke diagnose is nog niet mogelijk, maar coeliakie en tarweallergie moeten medisch eerst worden uitgesloten. Hoe vaak glutensensitiviteit voorkomt is nog niet bekend. Echter, deskundigen wijzen erop dat glutengevoeligheid vaker voor komt dan coeliakie. Specifieke studies voor betrouwbare cijfers ontbreken echter nog.

Dr. Schär Group

De Dr. Schär Group is marktleider in Europa op het gebied van glutenvrije voeding en biedt consumenten al meer dan 30 jaar veilige, lekkere producten en veel informatie. Schär is het meest bekende en grootste merk van de Dr. Schär Group, met meer dan 120 verschillende glutenvrije producten. Schär werkt nauw samen met deskundigen uit alle relevante disciplines (waaronder artsen en voedingsdeskundigen) en biedt naast een breed scala aan hoogwaardige en veilige glutenvrije producten en een uitgebreid advies en ondersteuningsdiensten.

Online community

Dit doet de onderneming voor consumenten onder meer met de Schär Club, een online community met recepten, forums en een panel aan beschikbare experts voor vragen. En voor health care-professionals (zowel artsen als diëtisten en voedingsdeskundigen) is er een apart platform online, bereikbaar via de website van moederbedrijf Dr. Schär Group.

Reageer op dit artikel