nieuws

Vakcentrum buigt zich over blurring

Strategie 18

Het Vakcentrum noemt de regels over blurring verwarrend en heeft op de site een pagina geopend om meer informatie te geven.

Vakcentrum buigt zich over blurring

De pagina staat op www.vakcentrum.nl/blurring en vat onder meer samen wat een supermarktondernemer wel of niet mag als het gaat om branchevreemde verkoop. De belangenvereniging voor zelfstandig ondernemers wil daarmee inspelen op ‘ontwikkelingen die aansluiten bij de nieuwe manier van winkelen en uitgaan’.

Wet geeft geen ruimte voor blurring

‘Alles goed en wel, de Drank- en Horecawet (DHW) lijkt deze ruimte niet te geven. En dus ontstaat een impasse met gerechtelijke procedures tot gevolg’, aldus het Vakcentrum.

Lunchroom inrichten mag wel

Op de pagina staat een handige opsomming van wat wel niet mag. Zo mag een supermarkt een kleine lunchroom inrichten als ondergeschikt gedeelte van de winkel, mits geen alcoholhoudende dranken worden verkocht. Alcohol schenken in de winkel is helemaal uit den boze.

Slijters stappen vanwege blurring naar rechter

Het zijn vooral de slijters die druk aan het procederen zijn om het alleenrecht op de verkoop van alcohol te beschermen. Zo mag de gemeente Nieuwegein niet langer mengvormen van winkels en horeca oogluikend toestaan, zoals kapperszaken waar een wijntje wordt geschonken. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De Slijtersunie had een zaak aangespannen om aan deze praktijken een einde te maken.

Reageer op dit artikel