artikel

Appeltulbanden

Recepten

De tulband is een klassieker met de kerst. Veel klanten zullen de traditionele cakevariant van u willen afnemen. Voor de consument die ook brood in deze vorm wil serveren, is de appeltulband een fijne verfrissing en verrassing op de kersttafel.

Appeltulbanden

Brooddeeg

2300 gram patentbloem

160 gram gist

34 gram zout

50 gram basterdsuiker

115 gram kleinbroodverbetermiddel

230 gram vruchtenbroodverbetermiddel

115 gram melkpoeder

115 gram heel ei

1200 gram water

 

Potpourri

1300 gram rozijnen

250 gram fruitmix

 

Appelvulling

2000 gram fijngehakte appels

40 gram citroenrasp

30 gram kaneel

55 gram koud bindmiddel

 

Deegtemperatuur: 24°C

 

Werkwijze

• Kneden: op de juiste deegtemperatuur 
afkneden tot een glad en soepel deeg; 
potpourri direct doorwerken

• Verdelen: in twee gelijke stukken

• Voorrijs: 20 minuten

• Uitrollen: een plak van 200 x 45 cm

• Vormen: strooi de gehakte appels (vermengd met citroenrasp) over de deegplak

• Strooi hierna kaneel over de appels en 
vervolgens bestrooien met koud bindmiddel

• Oprollen: tot een strakke pil van circa 240 cm

• Snijden: in zes stukken

• Bezetten: rol de pillen door het amandel-
schaafsel

• In de vormen: modelleer de pil tot een 
ronde en leg deze in de met boter ingevette 
en geprepareerde tulbandvorm

• Narijs: 30 minuten

• Bakken: 210°C

• Baktijd: circa 50 minuten

• Lossen: na afkoeling licht bestrooien met wat poedersuiker

De broodtulband met potpourri en appel.

Recept voor 6 stuks

De appeltulband is gemaakt van een luxe brooddeeg waarbij de potpourri door het deeg is gedraaid.
Het deeg wordt vervolgens 
gevuld met een heerlijke massa van appelsmort.
Daarna wordt het deeg 
opgerold tot een pil en 
gevormd tot een ring. 
Tot slot wordt het 
gebakken in een tulbandvorm die is bekleed met 
geschaafde amandelen.

Reageer op dit artikel