artikel

Ansjovis/tapenadebrood

Recepten

Bakker Martin Bootsman uit Wageningen won met dit recept van Ansjovis/tapenadebrood de wedstrijd Broodje Bijzonder die 17 september werd gehouden op het NBOV-evenement Brood Bijzonder. De jury vond de vulling van het product een feest. Bootsman levert het product aan de horeca en delicatessenzaken. De winkelverkoopprijs bedraagt 5 euro.

 

Bakker Martin Bootsman uit Wageningen won met dit recept van Ansjovis/tapenadebrood de wedstrijd Broodje Bijzonder die 17 september werd gehouden op het NBOV-evenement Brood Bijzonder. De jury vond de vulling van het product een feest. Bootsman levert het product aan de horeca en delicatessenzaken. De winkelverkoopprijs bedraagt 5 euro.
 
 

 

Recept
Eerste deeg
  • 2500 gram volkorenmeel
  • 50 gram gist
  • 50 gram zout
  • 1500 gram water

Tweede deeg

  • 2500 gram bloem
  • 50 gram gist
  • 50 gram zout
  • 1350 gram water

Vulling:

  • 1000 gram tomaat/kaastapenade
  • 250 gram gebruneerde pijnboompitten

    Decoratie per brood:

    • 10-15 kappertjes
    • 2 gram gemengde verse kruiden
    • 5 stuks ansjovisfilets
    • halve tomaat in 6 partjes
    • takjes dille

    Bereidingswijze:
    De twee degen op normale wijze verwerken. 10 minuten voorrijs in de voorslag. Daarna uitrollen op bandbreedte op stand 7. Eerst het volkorendeeg op de bank uitrollen en bestrijken met de helft van de tapenade en bestrooien met de helft van de pijnboompitten. Dan het witte deeg hier overheen rollen en daarover het restant van de vulling aanbrengen. Vervolgens het geheel van bovenaf oprollen zoals bij snecken.

 

Hierna de rol in 16 schijven snijden, de schijven per stuk in een besmeerde ring van 15 centimeter doorsnee plaatsen en laten volrijzen tot deze 4/5 van de rand heeft bereikt.
Voor het bakken het brood decoreren met de kappertjes, de kruiden verstuiven, de ansjovisfilets slordig rangschikken en daartussen de tomaatpartjes in de gleuven van het brood steken.

 

Het brood afbakken op een temperatuur van 260°C aflopend met stoom, in ongeveer 30 minuten. Na het bakken afkoelen en afwerken met wat verse dille.

 

Presenteer/serveersuggesties van bakker Bootsman:
Een brood komt het beste tot zijn recht als het wordt opgewarmd voor gebruik. Presenteer het op een mooi wit bord of een broodplank met een goed broodzaagmes.
Lekker om aan het eind van de middag te nuttigen met een koel glas rosé!

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels