artikel

Speculaastaartjes

Recepten

De basis voor dit taartje is een marsepeintaartje gevuld met Zwitserse room met een garnituur van stukjes speculaas en omgeven met een luchtige chocolademousse. De bodem van het taartje is met een laagje chocolade afgestreken, de bovenzijde is afgewerkt met stukjes speculaas omgeven met slappe chocolade. Randje slagroom en decorsuiker zorgen voor de afwerking van het gelegenheidstaartje in het bijzonder voor het ‘heerlijke’ avondje van Sinterklaas.

Speculaastaartjes

 

De basis voor dit taartje is een marsepeintaartje gevuld met Zwitserse room met een garnituur van stukjes speculaas en omgeven met een luchtige chocolademousse. De bodem van het taartje is met een laagje chocolade afgestreken, de bovenzijde is afgewerkt met stukjes speculaas omgeven met slappe chocolade. Randje slagroom en decorsuiker zorgen voor de afwerking van het gelegenheidstaartje in het bijzonder voor het ‘heerlijke’ avondje van Sinterklaas.

 

 
RECEPT
(voor 10 stuks, 17 centimeter doorsnede)
Ingrediënten
Marsepeinbeslag
Chocolademousse
Zwitserse room
Speculaas
Chocolade
Cacaoboter
Slagroom
Recept marsepeinbeslag
635  g  marsepein
340  g  eidooier
500  g  eiwit
320  g  castorsuiker
425  g  beslagbloem
Beslag koude methode
Aanbrengen in ringen van 14 centimeter doorsnede
Afbakken bij een temperatuur van 170ºC
Recept chocolademousse
525  g  eiwit
525  g  castorsuiker
36  g  gelatine
375  g  pure chocoladecouverture
1350  g  slagroom
Eiwit en suiker met gewelde gelatine verwarmen (50ºC). Luchtig en standig kloppen. Chocoladecouverture met lauwwarm water (of Grand Marniertrempeerlikeur) afslappen tot dikke gladde massa. Chocolademassa vermengen met schuim. Opgeklopte slagroom (net niet spuitbaar) doorspatelen.
 
Speculaasdecoratie
Stukjes speculaas (500 gram) mengen met 350 gram melkchocolade en 150 gram cacaoboter. Op grove zeef overtollige chocolade verwijderen. Afgeslapte chocolade van circa 40ºC kan natuurlijk ook met chocspuit worden aangebracht.
 
Werkwijze
Gebakringen 17 centimeter aanbrengen op dun plastic of folie. Plastic randen langs gebakringen aanbrengen. Marsepeintaartjes doorsnijden, Zwitserse room aanbrengen en stukjes speculaas. Middenin de ringen aanbrengen en rondom chocolademousse en het geheel hiermee afstrijken. Na koelen onderzijde instrijken met dun laagje chocolade. Speculaasdecoratie aanbrengen, bestuiven met decorsuiker en voorzien van een randje slagroom.
 
Tip
Ook na Sinterklaas als Bastonjetaartje aan te bieden; hiervoor speculaas vervangen door Bastonjekoekstukjes.
Calculatie
Grondstofprijs (per stuk): €2,40
Adviesverkoopprijs (per stuk): €8,95
Brutowinst (72%): €6,04
 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels