artikel

Spekdikken

Recepten

Spekdikken zijn een typisch Groningse specialiteit uit Westerwolde die rond de jaarwisseling wordt genuttigd. Spekdikken worden gekenmerkt door een combinatie van zoete en hartige ingrediënten. Het product wordt bereid op een speciaal wafelijzer.

 

Spekdikken zijn een typisch Groningse specialiteit uit Westerwolde die rond de jaarwisseling wordt genuttigd. Spekdikken worden gekenmerkt door een combinatie van zoete en hartige ingrediënten. Het product wordt bereid op een speciaal wafelijzer.
 
 
 
 
 

 

RECEPT
 
Ingrediënten
1000 gram spekdikkenmeel
200 gram bruine basterdsuiker
200 gram stroop
20 gram zout
15 gram anijs
3 eieren
± 0,8 liter water
 
Vulling
200 gram rookspek
200 gram rookworst of droge worst
 
Werkwijze
Meng alle grondstoffen (behalve het spek en de worst) met het water tot een dik beslag. Maak het beslag een dag van tevoren klaar. Bakken op een wafelijzer. Leg op het wafelijzer een paar plakjes spek en worst. Doe er vervolgens het beslag op. En daar bovenop weer spek en worst. Het wafelijzer sluiten en de spekdikken gaar bakken.
 
Variant: Oma’s spekdikken
Werkwijze is dezelfde.
750 gram spekdikkenmeel
1 eetlepel suiker
1 beker stroop
10 gram zout
10 gram kardemom
10 gram bakpoeder
10 gram anijs
3 eieren
0,75 liter melk
 
 
Reageer op dit artikel