nieuws

Winnaars chocoladetest Bakkersvak bekend

Nieuws 979

De winnaars van de chocoladetest in de stand van Bakkerswereld op de Bakkersvak 2018 zijn bekend. Het proeven en vergelijken van chocolade was – ook voor kenners – nog niet zo eenvoudig: geen enkele kandidaat had alle antwoorden goed.

Winnaars chocoladetest Bakkersvak bekend

De winnaars van de chocoladetest op Bakkersvak 2018 zijn vooral chocolatiers. Er zijn 7 prijzen beschikbaar gesteld door Belcolade en Bakkerswereld.

Het jaarabonnement op Bakkerswereld gaat naar Bakkerij van der Ploeg in Callantsoog.

Exemplaren van het boek Praline gaan naar:

• De Truffel, Woerden – John Muijt
• Gebrand op Smaak, Krommenie – Floris van Woesink
• Patisserie/Chocolaterie De Zus, Apeldoorn – Melissa van Buren

Het boek Cacao gaat naar:
• Patisserie/Chocolaterie De Zus, Apeldoorn – Claudia van Buren
• Choco & Zo, Barneveld – Marc & Christa Lagerwerf
• Erika Piga, Eerbeek – Brood

Hieronder volgen de juiste antwoorden op de gestelde vragen op 4 en 5 maart:

1. NC Cori versus NC Peru | Welke chocolade heeft het hoogste cacaopercentage?
Chocolade A | Chocolade B | A en B hebben een gelijk cacaogehalte
Antwoord: A en B hebben een gelijk cacaogehalte. Twee origines met eenzelfde cacaogehalte kunnen toch zeer verschillend smaken.

2. Cacaotrace Ivoorkust (melk en puur) versus de reguliere Noir en Lait Selection | Wat is van invloed op de smaak van chocolade?
Antwoord: Het type cacao (land van oorsprong, type aarde/grond, klimaat en zeer belangrijk het fermentatie- en droogproces), de (juiste) ingrediënten en het proces van chocolade maken. Hoe beter de boon, des te beter de chocolade.

3. Blanc Intense versus reguliere Blanc Selection | Welke verschillen proef je tussen deze 2 witte chocoladesoorten?
Antwoord: In de blanc selection zit meer suiker (deze zal wat zoeter smaken), in de blanc intense is een deel van de suiker vervangen door volle melkpoeder (deze smaakt wat minder zoet en romiger)

4. Wat zijn de ingrediënten van pure chocolade?
Antwoord: Cacaomassa, cacaoboter, suiker, (soja)lecithine (hoeft niet altijd), eventueel natuurlijke vanille.
(Melk : cacaomassa, cacaoboter, melkpoeder, suiker, (soja)lecithine, eventueel. natuurlijke vanille)
(Wit : cacaoboter, melkpoeder, suiker, (soja)lecithine, eventueel: natuurlijke vanille)

5. Hoeveel % van de prijs van een reep chocolade komt ten goede van de boeren?
Antwoord: In 2015/2016 kwam slechts 6,6% van de opbrengst ten goede aan de cacaoboeren. Het overgrote deel van 93,4% komt terecht bij handelaren, producenten, retail. Dit is uiteraard geen eerlijke verdeling.

Lees ook:  Bakkerswereld en Belcolade stellen chocoladekennis op de proef

Het team van Bakkerswereld dat de chocoladeproeverij begeleidde.

Reageer op dit artikel