nieuws

Meer volkorenproducten eten verkleint kans op darmkanker

Nieuws

Het eten van volkoren graanproducten, zoals zilvervliesrijst en volkorenbrood kan het risico op darmkanker verlagen. Dat maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds 7 september bekend in een nieuw rapport. Experts benadrukken dat alhoewel geen enkele leefstijl een garantie biedt tegen kanker, gezonde voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen bij de preventie van darmkanker.

Meer volkorenproducten eten verkleint kans op darmkanker
Volkoren op de radio

Nu is er voor het eerst sterk wetenschappelijk bewijs dat het eten van drie porties volkorenproducten per dag (wat neerkomt op 90 gram) het risico op darmkanker met 17 procent kan verlagen. Dit komt bovenop het eerdere bewijs dat het eten van vezelrijke producten het risico op darmkanker verlaagt.

Darmkanker

Darmkanker is een van de kankersoorten waar we zelf veel aan kunnen doen om de kans erop te verkleinen. Volgens schattingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kan elk jaar ongeveer 45 procent van de gevallen van darmkanker in Nederland voorkomen worden door gezonde keuzes in voeding en leefstijl.

Darmkanker is in Nederland een van de meest voorkomende vormen van kanker. Het staat op nummer 2 van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen, en op nummer 3 bij vrouwen. Jaarlijks krijgen ruim 15.400 mensen de diagnose darmkanker.

Het onderzoek

Voor het nieuwe rapport hebben onderzoekers bevindingen uit 99 studies bij elkaar gebracht en geanalyseerd. In het onderzoek ging het om gegevens van in totaal 29 miljoen mensen waarvan een kwart miljoen mensen bij wie darmkanker werd vastgesteld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels