nieuws

Zeelandia en Everbake geven tips voor perfecte oliebol

Nieuws 2282

EverBake en Zeelandia organiseren deze maand Frituur Inspiratie Sessies, waarbij talloze tips worden gegeven om de perfecte oliebol te creëren. Vandaag vindt een bijeenkomst plaats in Alkmaar en volgende week dinsdag worden de sessies afgesloten bij het NBC in Wageningen.

Zeelandia en Everbake geven tips voor perfecte oliebol
Joost Hagenaars van Zeelandia geeft uitleg. De inspiratiesessie zijn 18 oktober nog te volgen bij het NBC in Wageningen. Foto's: Wendy Noordzij

Inmiddels zijn er sessies gehouden in Zoetermeer, Panningen en Heerenveen. Op iedere locatie vinden de workshops twee keer plaats: ’s morgens en ’s middags. Bakkerswereld was dinsdag te gast bij de ochtendsessie bij De Bakkers van Verloop in Heerenveen.

Vroeg starten

Leo Nouwen van Zeelandia raadt aan om al in september of oktober met de oliebollenverkoop te starten. ‘Het leuke van oliebollen is dat vrijwel iedereen, van jong tot oud, ze lekker vindt. De temperatuur is geen reden om de verkoop uit te stellen. In Spanje bakt men op de Ramblas het hele jaar door churros, dus ook bij een temperatuur van zo’n 35 graden.’

Oefening baart kunst, vervolgt Nouwen. Dat is volgens hem een andere reden om op tijd te beginnen.  ‘Na de kerst mag er helemaal niets meer fout gaan met de oliebollenproductie. Het zou heel vervelend zijn als dan blijkt dat er bijvoorbeeld een element in de frituurbak kapot is. Door eerder te bakken, kun je deze problemen tijdig oplossen.’

Het complete verslag van de Frituur Inspiratie Sessie staat in de volgende editie van Bakkerswereld.

Extra winst op de kermis

Bovendien zorgt de oliebollenverkoop volgens hem voor extra winst. ‘Bedenkt dat u met 3 oliebollen net zoveel verdient als met de verkoop van één brood. Dat is dus dubbele winst die u niet alleen tijdens de feestdagen, maar ook met kermissen, braderieën en andere evenementen opstrijkt! Op niet één boodschappenlijstje staan in oktober of november waarschijnlijk 6 oliebollen vermeld, maar als mensen ze in de winkel zien liggen dan worden ze toch snel meegenomen. Van veel bakkers die vroeg beginnen, krijgen we te horen dat ze ook in die periode al veel verkopen.’

In de sessies worden diverse tips gegeven over het draaien van het beslag en het bakken. Ook de meestvoorkomende ‘fouten’, zoals te kort of juist te lang draaien, of een te lage temperatuur van het beslag, komen daarbij aan bod. De diverse soorten oliebollen kunnen vanzelfsprekend worden geproefd.

 

Tulband-workshop

De sessies worden afgesloten met een tulband mini-workshop. ‘Met tulband kunnen bakkers zich echt onderscheiden, omdat dit product niet in de supermarkt te koop is’, legt Rudolf Haisma van Zeelandia uit. ‘De Tulbanden lenen zich uitstekend om mooi te decoreren. Het meest simpele is om ze met een goud-, zilver-, of bronsspray te bespuiten. Zo kunt u op een heel makkelijke manier meerwaarde creëren.’

Daarnaast raadt hij aan om de tulbanden met een mooie cadeauverpakkingen te omhullen. ‘Als mensen op visite gaan, nemen ze vaak een bos bloemen mee. Maar waarom geen tulband? De cadeauverpakkingen lenen zich hier uitstekend voor. En zorg dat u als bakker de tulband van een logo voorziet, zo zet u zichzelf op de kaart’, aldus Haisma, die adviseert om in één keer een grote hoeveelheid te maken en deze vervolgens in te vriezen. ‘Als u ze nu maakt, kunt u rond Pasen nog een smakelijke tulband verkopen.’

 

Lees ook  Meesterbakker Voskamp wint opnieuw AD-oliebollentest

Reageer op dit artikel