nieuws

Oliebollensoap in Twenterand – decemberzondagen problematisch

Nieuws 1591

In de gemeente Twenterand mogen op oudejaarsdag geen oliebollen worden verkocht omdat 31 december dit jaar op een zondag valt. Hoewel ijssalon Bongiorno in Vriezenveen, die een permanente verkoopvergunning voor zondagen heeft, dicht moet, legt de ondernemer zich hier niet bij neer.

Oliebollensoap in Twenterand – decemberzondagen problematisch
Foto: Jan Willem Schouten

Harry Rond van IJssalon Bongiorno heeft een vergunning om elke dag van het jaar ijs, chocolaterie en oliebollen te verkopen. Ook op zondag, dus ook op 31 december 2017. Ondanks deze vergunning is het college van Burgemeester en Wethouders tegen de verkoop van oliebollen op oudejaarsdag, meldt Tubantia. Rond is echter niet van plan zijn verkooppunt te sluiten, omdat hij vindt dat hij in zijn recht staat.

Oneerlijke concurrentie

Bongiorno mag niet open op oudejaarsdag, omdat de Vriezenveense Harmonie en de plaatselijke bakker dat ook niet mogen. Normaal gesproken krijgen zij een eendaagse standplaatsvergunning voor de verkoop van oliebollen op oudejaarsdag, maar de gemeente geeft deze jaarlijkse permissie nu niet vanwege de zondagsrust. Als Bongiorno die dag wel mag verkopen, op basis van de permanente vergunning, zou dat oneerlijke concurrentie zijn tegenover de andere twee partijen.

Ondernemer Rond kaartte de kwestie aan bij de gemeente en wees op zijn juridische gelijk. De gemeente is echter van mening dat hij een extra papiertje nodig heeft, omdat hij de oliebollen vanaf zijn terras verkoopt en niet vanuit de winkel. De ondernemer vroeg deze vergunning vervolgens aan, maar de ambtenaren hebben hem verzocht deze aanvraag weer in te trekken vanwege het onoplosbare dilemma dat hen dit zou opleveren.

Rond stapte daarop naar GemeenteBelangen Twenterand (GBT) voor hulp. Raadslid Marcus Elzinga besloot de zaak op Facebook te zetten. De publieke opinie was duidelijk over de zaak: het bericht is via diverse kanalen honderden keren gedeeld en de sympathie van de reacties ligt duidelijk bij de oliebollenbakker.

Ontheffing aanvragen

Branchevereniging NBOV attendeerde haar leden eerder al op de vele zondagen voorafgaand aan de feestdagen in december. De NBOV adviseert bakkers bij hun gemeenten navraag te doen naar een extra verkoopvergunning voor deze dagen. ‘Om op zondag de deuren van uw winkel(s) te openen, is in sommige gemeenten een ontheffing nodig. In veel gemeenten mogen de winkels op zondag al open en in andere gemeenten mogen sommige winkels één zondag open per maand. Er bestaan hierin veel verschillen. Het is raadzaam om dit na te vragen bij de gemeente waarin uw bedrijf is gevestigd. De procedure verschilt ook per gemeente.’

Bijzondere dagen

Dagen waarvoor mogelijk een ontheffing voor de zondagsopening kan worden aangevraagd, zijn: Zondag 3 december 2017 (vlak voor Sinterklaas)

Zondag 24 december 2017 (de dag voor kerst)

Oudejaarsdag (31 december).

 

Reageer op dit artikel