nieuws

Oogst en kwaliteit Kollenberger Spelt goed

Nieuws 644

De telers van Kollenberger Spelt zijn tevreden over de oogst. De spelt moest vanwege de weersomstandigheden enkele weken eerder worden geoogst, maar de rijping van de korrel is goed.

Oogst en kwaliteit Kollenberger Spelt goed

De telers van Kollenberger Spelt hebben de groei van hun spelt op de akkers nauwlettend gevolgd. Direct na de gerst, die ze voor de Gulpener telen, hebben ze de spelt geoogst. Dat gebeurde 2 tot 3 weken eerder dan gepland. ‘Gelukkig heeft de spelt goed kunnen rijpen en is de regen beperkt geweest tijdens de oogst’, aldus ketenmanager Wiro Nillesen.

‘De eerste tekenen zijn goed. De korrels hebben zich in tegenstelling tot vorig jaar goed ontwikkeld. Op de foto’s is duidelijk een positief verschil te zien in korrelgrootte ten opzichte van vorig jaar’, laat hij weten.

Spelt wortelt diep

De telers hebben de groei van hun spelt op de akkers steeds nauwlettend gevolgd. Spelt heeft als kenmerk dat het een sterke soort is die diep wortelt. De graansoort wordt ingezaaid voor de winter, waardoor de plant zich kan ontwikkelen voordat de vorst inzet.

Nillesen: ‘Dit heeft als voordeel dat de wortels al een eind ontwikkeld zijn als het voorjaar zich aandient. De ontwikkeling van het wortelstelsel past zich aan de vochtigheid van de grond. Is het lang nat dan zullen de wortels minder diep komen dan als het droog is.

Minder veeleisend

Spelt blijkt minder veeleisend dan wintertarwe en kan het grotere temperatuur- en neerslagextremen verdragen. Nillesen: ‘Op slecht gedraineerde bodems gedijt spelt beter dan tarwe.  Daarnaast is spelt minder gevoelig voor ziektes en schimmels dan tarwe.’

Lees ook:

Kollenberger Spelt houdt zich nog goed in hitte

Reageer op dit artikel