nieuws

Werkgevers besluiten eenzijdig tot loonsverhoging

Nieuws 385

Werkgeversorganisaties NBOV en NVB gaan eenzijdig over tot een loonsverhoging voor bakkerijpersoneel. De beslissing is in overleg met de achterban genomen nadat FVN en CNV de cao-onderhandelingen lieten stranden.

Werkgevers besluiten eenzijdig tot loonsverhoging
Foto: VMN

Werkgeversorganisaties NVB en NBOV verklaren – op de dag van de arbeid –  dat zij niet willen dat medewerkers de dupe worden van de situatie. Ze zetten de vakbonden hiermee buiten spel, hetgeen nog niet eerder is voorgekomen.

Woordvoerder Leo van Beekum van FNV Voedingsindustrie – de vertegenwoordiger van de grootste groep werknemers in de sector –  heeft nog niet gereageerd op de stap. Van Beekum was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Vorige week besloot Jumbo al FNV en CNV te passeren. Gisteren, 3 mei, pakte de NOS het nieuws op en meldde in het 8-uur Journaal dat de NVB en de NBOV klaar zijn met FNV en CNV.

Structurele verhoging

De leden van de NBOV betalen per 1 juni 2017 eenmalig een loonsverhoging van 1 procent en gaan per 1 augustus over tot een structurele loonsverhoging van anderhalf procent. Leden van de NVB betalen per 1 juni 2017 structureel een loonsverhoging van 2 procent. ‘We willen een stap zetten richting personeel’, aldus NVB-directeur Wim Kannegieter en NBOV-voorzitter Jos den Otter.

Voorwaarden en voorwaardelijk

De loonsverhoging is voorwaardelijk. ‘Wanneer er op termijn een nieuwe cao gaat gelden waarin óók een loonsverhoging wordt afgesproken, is het niet de bedoeling dat die bovenop deze loonsverhoging komt’, aldus Kannegieter. De voorwaardelijke verhoging blijft van toepassing totdat er een nieuwe cao is afgesloten. Intussen blijven de voorwaarden die in de oude cao staan geldig, totdat de impasse wordt doorbroken. De gebruikelijke nawerkingstijd van een verlopen cao is een jaar; er  verandert dan niets in de arbeidsvoorwaarden.

Ook bakkers zetten vakbonden buitenspel

Achterban

De beide werkgeversorganisaties hebben op 25 april overleg gevoerd met hun achterban en zijn tot het besluit tot loonsverhoging gekomen. Dat geldt voor alle loonschalen. Hetzelfde aanbod zou zijn gedaan als het formele overleg, dat voor 11 april stond gepland, wel was doorgegaan.

NBOV en NVB doen een dringend beroep op bakkerij-ondernemers om dit voorstel tot loonsverhoging over te nemen. De aangesloten ondernemers zijn inmiddels geïnformeerd. ‘Het is geen verplichting, omdat het geen cao-afspraak is, maar wij gaan ervan uit dat iedere werkgever zijn medewerkers goed wil belonen’, aldus Den Otter. ‘Het is onze achterban die dit initiatief neemt.’

De eerdere afspraken van de FNV met Bakkersland/Borgesius, waardoor acties in het Paasweekeinde werden afgeblazen, zijn tot stand gekomen onder actiedruk. Het zijn geen cao-afspraken.

Erg teleurgesteld

De werkgevers zeggen nog altijd teleurgesteld te zijn over het wegblijven van de FNV tijdens het formele overleg op 11 april. ‘Feitelijk zijn de partijen met elkaar uitgesproken. De vakbonden FNV en CNV Vakmensen zijn tijdens een laatste poging van werkgevers om tot een akkoord te komen niet komen opdagen. Daardoor is een nieuwe cao op korte termijn niet realiseerbaar’, aldus NBOV en NVB.

NVB en NBOV vinden dit een zeer ongewenste situatie. Kannegieter: ‘De werknemers mogen niet de dupe worden van de houding van de vakorganisaties. De profilering van de FNV als instituut lijkt belangrijker dan de positie van de werknemers.’

 

 

Reageer op dit artikel