nieuws

‘Koopkracht ouderen wordt gerepareerd’

Nieuws 12

Het is de VVD en PvdA gelukt om de koopkracht van ouderen voor volgend jaar te repareren. Dat melden bronnen naar aanleiding van berichtgeving door De Telegraaf donderdag.

‘Koopkracht ouderen wordt gerepareerd’
Archief Bakkerswereld

Zowel mensen met alleen AOW als met een aanvullend pensioen houden extra geld over. Hoe groot de plus uitpakt is nog niet duidelijk. De definitieve cijfers worden bekend met Prinsjesdag.

Volgens ramingen van het CPB stijgt de koopkracht van werkenden volgend jaar naar verwachting met 1,1 procent, maar uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden zouden er waarschijnlijk op achteruitgaan met 0,7 procent. Het kabinet liet twee weken geleden weten hier iets aan te willen doen.

Donderdag is er overleg over de begroting. Daar spreekt de coalitie nog over de eenverdieners, die er ook op achteruit zouden gaan.

1 procent op vooruit

Door de bank genomen gaan de verschillende inkomensgroepen er volgend jaar 1 procent op vooruit. Maar het is niet mogelijk te beloven dat niemand er op achteruitgaat. Er wordt gekeken naar groepen, maar de effecten voor individuele mensen kunnen verschillen.

Geldzorgen

Zo’n 80 procent van de ouderen heeft geldzorgen. Ruim eenderde van deze steeds groter wordende groep consumenten maakt zich zelfs regelmatig zorgen over dit koopkrachtverlies. Dat blijkt uit een enquête van seniorenorganisatie Anbo onder ruim 1700 respondenten.

Reageer op dit artikel