nieuws

Brownies & Downies nu ook in Kaapstad

Nieuws

Na meerdere vestigingen in Nederland is er ook een Brownies & Downies in Kaapstad geopend. In deze lunchrooms wordt de bediening verzorgd voor mensen met een verstandelijke beperking.

Brownies & Downies nu ook in Kaapstad
Brownies & Downies Kaapstad

De meeste mensen kennen al wel Brownies & Downies in Nederland, een franchiseorganisatie, opgericht door Mathijs Swinkels en Teun Horck. Het zijn lunchrooms, waar je koffie en thee kan drinken, een ontbijt of lunch kan nuttigen. Maar het bijzondere van deze lunchrooms is dat de bediening van de klanten wordt verzorgd door mensen met een verstandelijke beperking, lees Downsyndroom, autisme of hersenbeschadiging.

Wendy Vermeulen uit Vlijmen, dochter van Angelie en Bas Vermeulen (Bas Vermeulen is eigenaar van Vermeulen en Den Otter), heeft na haar studiestage in Zuid Afrika het plan opgevat om voor mensen met een verstandelijke beperking in Zuid Afrika iets te gaan doen. Is het in Nederland over het algemeen goed geregeld voor deze mensen, in Zuid Afrika is er hoegenaamd niets geregeld. Na de schoolperiode is er in Zuid Afrika geen vervolg in studie of werk. Dit heeft Wendy doen besluiten om te onderzoeken of een Brownies & Downies-vestiging in Kaapstad levensvatbaar is. En de uitslag van dit onderzoek was positief.

Financiële steun
In Kaapstad is er een stichting opgericht die de lunchroom moet gaan exploiteren als een
non-profitorganisatie. Het bestuur van de stichting is, volgens Zuid Afrikaanse eisen, een afspiegeling van de samenleving, en met verschillende disciplines van de respectievelijke bestuursleden. Ook in Nederland is er een stichting opgericht, met als doel de benodigde financiële middelen bij elkaar te brengen om de investeringen in Kaapstad mogelijk te maken. Er zijn diverse benefiet-diners georganiseerd en allerlei acties door Vermeulen en Den Otter. Maar ook via particulieren is er veel geld binnen gekomen. Ook Topbakkers draagt deze stichting een warm hart toe, evenals Zeelandia Nederland, Zeelandia Zuid Afrika en Spar Zuid Afrika. Zonder al deze steunbetuigingen, in welke vorm dan ook, was het niet mogelijk geweest om in Kaapstad een Brownies & Downies te openen. Financiële steun blijft overigens nog steeds nodig om de lopende kosten te blijven voldoen, vooral de kosten van het vervoer van de medewerkers van en naar huis.

Opening
Vrijdag 5 februari werden de deuren van Brownies & Downies officieel geopend. De handeling was het doorsnijden van een brownie door Wendy Vermeulen, samen met haar vriend Wade Schultz en geassisteerd door twee medewerkers. Vele genodigden waren hierbij aanwezig. Ook het bijna volledige bestuur van de stichting in Nederland (Bas Vermeulen, Jolanda Vermeulen en Alex Deuzeman) was aanwezig, evenals vrienden en familieleden van Wendy en niet te vergeten Teun Horck. Allen hebben bij de opstart van deze lunchroom op hun eigen wijze hun steentje bijgedragen. Wendy Vermeulen: ‘We moeten elkaar respecteren zoals we zijn. Iedereen denkt dat ‘mijn jongens en meisjes’ niets kunnen, maar zie nou zelf, ze doen het geweldig en met veel plezier! En ik ben bijzonder trots op hen!’

Wilt u ook dit project in Zuid Afrika financieel steunen, dan kunt u uw gift overmaken op bankrekening NL95RABO0303900024 t.n.v. Stichting ‘Brownies & Downies, their second home’ in Veghel. Voor meer informatie over dit project in Kaapstad kunt u contact opnemen met Bas Vermeulen (bas@browniesanddownieskaapstad.nl) of Alex Deuzeman (alex@browniesanddownieskaapstad.nl). Zie voor de locaties in Nederland www.browniesanddownies.nl.

Reageer op dit artikel