nieuws

Proef met loslaten winkeltijden centrum Amsterdam

Nieuws

Wie ’s avonds laat of midden in de nacht wil winkelen, kan binnenkort terecht in het centrum van Amsterdam. Dat is mogelijk ook goed nieuws voor Nachtbakker Harrie van de Mande, die zijn winkel heeft buiten het centrum aan de Amsterdamse Overtoom. Eind vorig dreigde hij te moeten stoppen met nachtverkoop, maar van de stadsdeel mocht hij voorlopig toch open blijven.

Proef met loslaten winkeltijden centrum Amsterdam
Het pand van de Nachtbakker aan de Overtoom. Foto: Google Streetview

Van de Mandes bakkerij ligt buiten het centrum. De gemeente besloot op 8 oktober dat hij ’s nachts niet meer mocht verkopen. Tot groot verdriet van de bakker. ‘Zelfs Youp van ‘t Hek komt ‘s nachts bij me om brood te halen. Ik ben heel droevig’, meldde hij destijds aan RTV Noord-Holland.

Een nieuwe vordering van de gemeente bepaalde dat detailhandels alleen nog maar van 6.00 tot 22.00 uur open mogen. Anderhalve week later besloot de stadsdeel West echter dat Van de Mande zijn winkel gewoon om 3.30 uur mocht blijven openen.

De nieuwe Winkeltijdenverordening wordt begin dit jaar definitief vastgesteld door de gemeenteraad. Tot die tijd wordt rekening gehouden met het feit dat De Rond al zo lang vroeg de deuren opent. Voorwaarde is dat omwonenden geen overlast ervaren. Of deze nieuwe regeling in de binnenstad van invloed is, is nog even afwachten.

Binnenstad

In het centrum, met uitzondering van de Wallen, begint dit voorjaar een proef met het loslaten van de winkelsluitingstijden. Ondernemers in het centrum mogen tijdens de proef zelf bepalen wanneer ze open zijn.  De Amsterdamse gemeenteraad is akkoord gegaan met een voorstel hiertoe van coalitiepartners D66 en VVD. ‘Drukke gezinnen met twee werkende ouders en alleenstaanden met lange werkdagen hebben die flexibiliteit nodig. Hetzelfde geldt voor de nachtportier, de arts met late dienst of de bouwvakker die voor zonsopgang begint’, zegt D66-fractievoorzitterJan Paternotte.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels