nieuws

Eerste lokaal geteelde tarwe binnen bij Koopmans

Nieuws

Door gunstige groeiomstandigheden met veel zon heeft Koopmans Koninklijke Meelfabrieken (KKM) een goede bakwaardige partij tarwe kunnen kopen. De eerste partij lokaal en duurzaam geteelde tarwe voor Koopmans.

Eerste lokaal geteelde tarwe binnen bij Koopmans

De tarwe is afkomstig van akkerbouwer Maatschap Jensma, die net als KKM aangesloten bij Stichting Veldleeuwerik en is hiermee een voorloper op het gebied van duurzame akkerbouw. De Fryske Echte Bakkers krijgen de primeur. Begin volgend jaar zullen de eerst Friese streekbroden verkrijgbaar zijn.

Veldleeuwerik

Koopmans heeft zich eerder dit jaar aangesloten bij Stichting Veldleeuwerik. Daarin werken agrarische ondernemers en hun afnemers samen aan verduurzaming van de voedselproductie.

Door samen te werken met akkerbouwers geeft Koopmans vorm aan haar positionering: Puur vanuit de oorsprong. Weten waar je product vandaan komt, wat voor kwaliteit hiermee samenhangt en hiermee mooie producten voor haar klanten vermalen.

Maatschap Jensma heeft zes akkers op het Bildt, in het Noordwesten van Friesland. Het is een groot familiebedrijf. Jensma heeft een partij weten te realiseren met de juiste kwaliteit voor bakwaardige tarwe.

Via  Hoogland BV uit Ferwert is Koopmans in contact gekomen met Maatschap Jensma. Na eerst verschillende proefmalingen te hebben gedaan met goede bakresultaten is nu deze grote partij het resultaat.

Fryske Echte Bakkers

Een gedeelte van deze partij is als eerste aangeboden aan de Fryske Echte Bakkers. Ook voor andere klanten van Koopmans biedt dit kansen om authentieke streekproducten te maken en een gesloten keten op te zetten.

Deze ontwikkeling past in het project ‘Pure Oorsprong Bloem’ van Koopmans. Voor de nieuwe oogst van 2014 is een selectie gemaakt van rassen op basis van goede bakeigenschappen, het inzaaien heeft in het najaar al plaats gevonden.

Reageer op dit artikel