nieuws

Kredietunie voor bakkerijondernemers

Nieuws

Johan Weggeman van de NBOV werkt aan de oprichting van de Kredietunie voor Bakkerijondernemers. Het moet een coöperatieve vereniging worden waar leden geld in kunnen investeren of er juist van lenen. Dat zegt hij in een interview met het NRC van zaterdag 2 maart.

Kredietunie voor bakkerijondernemers
Kredietunie voor bakkerijondernemers

De Kredietunie is een initiatief van oud-bankiers Ronald Lampe en Paul van Oyen en is ontstaan omdat banken minder krediet verstrekken aan kleinere bedrijven. De bakkerscoöperatie is één van de vier pilots waarmee de Kredietunie start.

80.000 euro

Het idee is als volgt: een gemiddelde investering van een bakker kost €80.000. Leden kunnen certificaten kopen voor bijvoorbeeld €20.000 per stuk. Vier certificaathouders kunnen dan de benodigde investering van een collega financieren. Volgens Weggeman gaat het dan vaak om gepensioneerde bakkers, die na de investering ook de bakker kunnen begeleiden door hun eigen ervaringen in te zetten. Volgens Weggeman haalt de investeerder door deze constructie in te zetten het allerhoogste rendement uit zijn spaargeld. Bovendien is het een ideale mogelijkheid voor mensen die iets willen terugdoen voor de sector.

Weggeman hoopt in de komende drie, vier jaar €10 miljoen op te halen. Volgens hem is er voldoende belangstelling voor. Struikelblok is nog de juridische posities van de kredietunies.

Opstartkosten

Aanvankelijk zal de lenende bakker een iets hogere rente moeten betalen dan bij een bank, vanwege de opstartkosten. Weggeman wil de financiering terugbrengen naar de menselijke maat. ‘De Nederlandse banksector is steeds verder gecentraliseerd. Als er iets misgaat moet de gehele samenleving die bank redden, omdat die te groot is geworden om om te vallen. Als er bij een kredietunie een probleem ontstaat, zijn alleen de leden gedupeerd’, aldus Johan Weggeman.

Reageer op dit artikel