nieuws

Vloedgolf aan spookfacturen

Nieuws

BREDA – Het Steunpunt Acquisitiefraude waarschuwt voor spookfacturen nadat in Breda een flink aantal bedrijven voor de tweede keer dit jaar een nepfactuur binnen kregen. Ook in de regio Arnhem/Nijmegen duiken de facturen op.

BREDA – Het Steunpunt Acquisitiefraude waarschuwt voor spookfacturen nadat in Breda een flink aantal bedrijven voor de tweede keer dit jaar een nepfactuur binnen kregen. Ook in de regio Arnhem/Nijmegen duiken de facturen op.

Afgelopen woensdag en donderdag plofte bij een flink aantal Bredase bedrijven voor de tweede keer een spookfactuur binnen. De factuur, ten bedrage van €291,50, komt van de Centrale Bedrijfsregistratie. Betaling zou binnen 14 dagen moeten plaats hebben. Het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) waarschuwt voor de nepfacturen. ‘Het lijkt een factuur, maar is het niet’, zo meldt het SAF. ‘Er is geen verplichting te betalen.’ Gelijksoortige nota’s doken onlangs ook op bij bedrijven in de regio Arnhem/Nijmegen, meldt Dagblad De Gelderlander. In totaal kreeg het SAF al zo’n zeshonderd meldingen.

Kleine lettertjes
Dat er geen betalingsverplichting is, maar dat het slechts een aanbieding is, staat ook in de kleine lettertjes achter op de factuur. Daardoor is het lastig of zelfs onmogelijk om de verzenders van dit soort facturen juridisch aan te pakken, het blijft allemaal net binnen de grenzen van de wet. In april werden Nederlandse bedrijven al geconfronteerd met eenzelfde actie. Onder de naam BedrijvenGidsOnline werden toen honderden facturen het hele land in gestuurd.

Ondernemers alert
Doordat Bredase ondernemers eerder dit jaar ook al spookfacturen binnen kregen vielen ze dit keer snel op en kregen ze direct publiciteit. Cafetariahouder Eddy Couwenberg van Kwalitaria de Bisschopshoeve twitterde ook al vlot. Hij stuurde met zijn tweet bijgaande foto mee van de nepfactuur. Dat de ‘oplichters’ niet heel handig te werk zijn gegaan blijkt uit het feit dat ze ook een factuur naar Omroep Brabant stuurden.

Die stuurde ook al snel een waarschuwing de ether in.

 

Reageer op dit artikel