nieuws

Kabinet beperkt koopkrachtverlies tot 2 procent

Nieuws

DEN HAAG – Het kabinet wil het koopkrachtverlies volgend jaar beperken tot maximaal 2 procent. Dat hebben ingewijden vrijdag gezegd. Het kabinet rondt vrijdag de besprekingen over de begroting van volgend jaar af

DEN HAAG – Het kabinet wil het koopkrachtverlies volgend jaar beperken tot maximaal 2 procent. Dat hebben ingewijden vrijdag gezegd. Het kabinet rondt vrijdag de besprekingen over de begroting van volgend jaar af.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) waarschuwde eerder deze week dat mensen de bezuinigingen van dit kabinet volgend jaar het meest in hun portemonnee gaan voelen. Een dag later werd bekend dat het kabinet het koopkrachtverlies voor de laagste inkomens, gezinnen met kinderen en AOW’ers wil verzachten, omdat deze groepen er anders teveel op achteruit zouden gaan.

Wenselijk

Deze groepen zouden er zonder reparatie volgend jaar meer op achteruit gaan dan het kabinet wenselijk acht. Volgens ingewijden worden nu de grootste uitschieters weggewerkt en varieert het koopkrachtverlies, uitgesplitst naar alle inkomensgroepen en typen huishoudens, tussen de 0 en -2 procent. Het kabinet overweegt nu geld voor de kinderbijslag te verschuiven naar het kindgebonden budget, de extra steun aan gezinnen met een lager inkomen. Kinderbijslag is voor iedereen hetzelfde, maar het kindgebonden budget is inkomensafhankelijk. Als alle gezinnen enkele euro’s minder kinderbijslag krijgen, levert dat extra steun voor lagere inkomens op.

Ook wordt geld vrijgemaakt voor gezinnen met een middeninkomen, die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor het kindgebonden budget. Zo wordt erover nagedacht om hogere inkomens sneller onder het hoogste belastingtarief van 52 procent te laten vallen. In totaal zal het gaan om een pakket van honderden miljoenen euro’s voor minima, modale inkomens (ongeveer 33.000 euro) en huishoudens die anderhalf tot twee keer modaal verdienen.

 

Reageer op dit artikel