nieuws

Aanvullend examen voor kandidaten titel Meester Patissier

Nieuws

DOETINCHEM – Robèrt van Beckhoven en Rudolph van Veen deden medio mei een gooi naar de titel Meester Patissier. Door ‘verschil van inschatting’ van de examencommissies mogen de twee een aanvullend examen doen.

Aanvullend examen voor kandidaten titel Meester Patissier

DOETINCHEM – Robèrt van Beckhoven en Rudolph van Veen deden medio mei een gooi naar de titel Meester Patissier. ‘Door verschil van inschatting’ van de examencommissies mogen de twee een aanvullend examen doen.

De twee top patissiers werkten van woensdag 19 tot en met 21 mei uren lang aan hun opdracht in het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen. Naast patisserieproducten, taarten, bonbons, desserts en gebak, moesten Van Beckhoven en Van Veen een showstuk neerzetten. Van Beckhoven had ‘industrieel’ als thema gekozen voor zijn showstuk. Van Veen liet zich inspireren door de zangeres Lady Gaga.

In de zomer zullen de kandidaten een aantal aanvullende producten maken die door een afvaardiging van beide examencommissie wordt beoordeeld

Eerste keer
Peter de Wit, stuurgroeplid Meesterexamen Patissier: ‘Het is de eerste keer dat het examen is afgenomen. Het is goed gegaan, maar we realiseren ons ook dat nog niet alles 100 procent is uitgekristalliseerd. Bij het examen speelt een aantal factoren een belangrijke rol. Het is een mix van producten en technieken, waarbij klassieke en eigentijdse patisserie een rol spelen. Daarnaast moet de visie en passie van de kandidaat tot uitdrukking komen. Dat maakt dat ieder examen een uniek component heeft en als zodanig behandeld mag worden. Zonder daarbij van de vastgestelde examenprocedures af te wijken.’

Meesterwaardig
Adriaan van Haarlem, voorzitter van de examencommissie vindt het een prima oplossing: ‘Voorop staat dat het meesterschap gewaarborgd wordt. Met de aanvullende opdracht kunnen kandidaten alsnog bewijzen dat al hun producten ‘meesterwaardig’ zijn. Zo kunnen de kandidaten het examen toch nog op korte termijn afronden.’

Hoe de aanvullende opdracht eruit gaat zien, wordt binnenkort duidelijk. Het streven is dat voor het eind van de zomer de eerste Meester Patissiers bekend zijn.

Bekijk de creatie van Rudolph van Veen (video)
Bekijk de creatie van Robèrt van Beckhoven (video)

 

Reageer op dit artikel