nieuws

Competentiegericht onderwijs mogelijk fiasco

Nieuws

DOETINCHEM – Het competentiegericht onderwijs dreigt op een fiasco uit te lopen. Dat concludeert de Volkskrant na interviews met directeuren van verschillende ROC’s en de voorzitter van de MBO Raad.

Competentiegericht onderwijs mogelijk fiasco

DOETINCHEM – Het competentiegericht onderwijs dreigt op een fiasco uit te lopen. Dat concludeert de Volkskrant na interviews met directeuren van verschillende ROC’s en de voorzitter van de MBO Raad.

In het artikel van dinsdag 9 maart doen diverse directeuren hun beklag over het onderwijssysteem. Het systeem (sinds 2004) gaat niet alleen uit van vakkennis maar ook van elk beroep benodigde competentie. Die beslaan zowel kennis als houding. Het zijn vooral de lesvoorschriften waar de directeuren kritiek op hebben.

Volgens Max Hoefeijzers, directeur Da Vinci College in Dordrecht gaat de houdingsaspecten van beroepen ten koste van vakkennis en vaardigheden. ‘Zo draait het mbo zich volkomen vast.’ Kees Tetteroo, directeur ROC Eindhoven meent dat het systeem aan de verkeerde kant is begonnen. ‘Eerst vakkennis dan de houdingsaspecten die er bij horen.’ Coen Free, directeur Willem I College in Den Bosch noemt het onderwijssysteem een ‘mission impossible’. Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad stelt in hetzelfde artikel dat de balans tussen houdingsaspecten en vakkennis wat zoek is geraakt. ‘De ingewikkelde kwalificatiedossiers gaan echt te ver.’

 

 

Reageer op dit artikel