nieuws

Minder graan in vrijwel alle Europese lidstaten

Nieuws

BRUSSEL – In vrijwel alle Europese landen verbouwen akkerbouwers dit jaar minder graan. Ook de opbrengsten per hectare zullen in de meeste lidstaten lager uitvallen dan vorig jaar.

Minder graan in vrijwel alle Europese lidstaten

BRUSSEL – In vrijwel alle Europese landen verbouwen akkerbouwers dit jaar minder graan. Ook de opbrengsten per hectare zullen in de meeste lidstaten lager uitvallen dan vorig jaar.

De Europese Commissie heeft de eerste volledige oogstraming gepubliceerd, met een onderscheid per lidstaat. Vorige maand had de Commissie al te kennen gegeven uit te gaan van een kleiner areaal in de EU en een lagere oogst dan vorig jaar.

Alleen in de zeer kleine graanlanden Finland, Cyprus en Estland stijgt de graanproductie. In de andere landen verwacht de Commissie een lagere graanoogst dan vorig jaar. Maar 2008 leverde dan ook een recordoogst op.

Tarwe en gerst
Vooral de productie van tarwe daalt sterk. De Commissie gaat uit van een Europese oogst van 128,9 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 8,3 procent minder dan vorig jaar. De productie van harde tarwe daalt 11,2 procent naar 8,9 miljoen ton. Er komt ook flink minder gerst van de akkers. De Commissie gaat uit van een oogst dit jaar van 61,9 miljoen ton. Dat is een daling van 5,4 procent.

De totale graanproductie komt op 293,4 miljoen ton. Dat is 6,2 procent minder dan vorig jaar. Het areaal in de EU daalt 1,4 procent naar 59,7 miljoen hectare.
 

Reageer op dit artikel